2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Felminősítette Ukrajnát a Fitch Ratings

Nem érdemes most sem Ukrajnába vinni a befektetésre szánt pénzt, de egy fokkal kisebb lett az államcsőd veszélye - írja a HVG.


 
Nem pont ilyen hírekhez szoktak hozzá egy olyan országban, amely épp egy megtámadott fél egy háborúban: a Fitch Ratings javította az Ukrajnának adott besorolását. A hitelminősítő eddig a lehetséges második legrosszabb kategóriába, korlátozott csődhelyzetbe sorolta Ukrajnát – ez akkor jár általában, ha egy országnál nem látszik esély arra, hogy kifizesse a tartozásait, de hivatalosan még nem jutott el a fizetésképtelenségig -, most azonban ennél kettővel feljebb helyezte.

Persze azért senkinek nem ajánlják, hogy oda vigye a befektetéseit, a CC besorolás a 11-es skálán még így is a negyedik legrosszabb. A hitelminősítő magyarázata szerint nagyon magas hitelkockázatot jelent, de legalább nem a csőd közvetlen veszélyét - magyarázza a libsi lap.

A felminősítés azt követte, hogy Ukrajna külföldi hitelezői elfogadták az ország vezetőinek kérését, és két év haladékot adtak közel 20 milliárd dollár értékű tartozás törlesztésére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató