2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Politico: Ukrajna júliusban már nem kapott katonai támogatást az EU hat legnagyobb országától

A hat legnagyobb európai ország július folyamán nem tett újabb katonai támogatási ígéretet Ukrajnának – jelentette csütörtökön a Politico című hírportál a németországi Kieli Világgazdasági Intézet adataira hivatkozva.

Ez az első olyan hónap, amikor nem ígértek ilyen támogatást azóta, hogy Oroszország február végén csapatokat küldött Ukrajnába, ami annak a jele, hogy “az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás csökkenőben lehet” – állapította meg az amerikai hírportál.

Azzal is vádolta a vezető uniós országokat, különösen Németországot és Franciaországot, hogy nem tartanak lépést az Egyesült Királyságból, Lengyelországból és az Egyesült Államokból Kijevnek érkező katonai támogatás mértékével.

A Kieli Intézet a konfliktus ideje alatt egy úgynevezett Ukraine Support Tracker nevű programot működtetett, amelynek célja a Volodimir Zelenszkij kormányának nyújtott nemzetközi katonai, pénzügyi és humanitárius támogatás felsorolása és számszerűsítése.

Christoph Trebesch, az Ukraine Support Tracker csoport vezetője a Politico című lapnak elmondta, hogy a projekt adataiból kiderült, hogy a Kijevnek nyújtott európai katonai támogatási kötelezettségvállalások április vége óta csökkenő tendenciát mutatnak.

“ANNAK ELLENÉRE, HOGY A HÁBORÚ KRITIKUS SZAKASZBA LÉPETT, AZ ÚJ TÁMOGATÁSI KEZDEMÉNYEZÉSEK ELAPADTAK” – MONDTA.

Ukrajna nyugati támogatói a múlt héten Koppenhágában adományozói konferenciára gyűltek össze, ahol újabb 1,5 milliárd eurónyi segélyt ígértek, de Trebesch szerint ez a szám “sovány ahhoz képest, amit a korábbi konferenciákon felvetettek”.

A kutató kitartott amellett, hogy az ukrajnai konfliktus ugyanolyan létfontosságú az EU számára, mint a 2009-es európai adósságválság vagy a Covid-19 járvány, amelynek során milliárdokat költöttek sürgősségi intézkedésekre.

“Ha összehasonlítjuk, hogy milyen gyorsan került elő a csekkfüzet, és mekkora összegek érkeztek, akkor az Ukrajnának felajánlott összegekhez képest ez a pénz igencsak apró” – mondta Trebesch, aki megjegyezte, hogy az EU világjárvány helyreállítási alapjának nagysága mintegy 800 milliárd euró volt hitelek és támogatások formájában, míg a blokk Kijevnek nyújtott segítsége ennek az összegnek csak töredéke.

“AZT MONDANÁM, HOGY MEGLEPŐEN KEVÉS AHHOZ KÉPEST, HOGY MI FOROG KOCKÁN” – MONDTA.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató