2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Az észtek hivatalosan is kitiltották az oroszokat

Már turisták sem kaphatnak vízumot.

A tallinni vezetés csütörtökön hivatalosan is megtiltotta az orosz turisták belépését. A döntés értelmében orosz állampolgárok turisztikai, üzleti, sport- vagy egyéb més célú utazási vízummal sem léphetnek be Észtország területére. A döntést az ukrán-orosz háborúval indokolták. A háború kezdetekor több európai állam leállította a vízumok kiadását orosz állampolgároknak. Az észtek döntése azért is rendkívüli, mert a korábban kiadott vízumokra is vonatkozik, azok sem érvényesek, így azokkal sem lehet belépni. 

Diplomatavízummal, rokonlátogatás vagy humanitárius célból továbbra is be lehet lépni. Lauri Läänemets észt belügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy a tilalomra azért volt szükség, mert Oroszország Ukrajna megszállásával pont azokat az európai értékeket és szabadságjogokat támadta meg, amelyeket az orosz állampolgárok az EU-országokba utazva szeretnének élvezni.

Nem kaphatják meg azt a magától értetődő szabadságot, hogy élvezhessék ugyanazon európai értékek és szabadságok által kínált lehetőségeket, amelyeket az Európai Unió képvisel”

– indokolt Läänemets az észt közszolgálati csatorna szerint.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató