2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Hírt szereztek a britek: Putyin elvesztette az információs háborút

Oroszországnak nem sikerült előnyhöz jutnia a kibertérben Ukrajnával szemben – állítja a brit hírszerzés. Jeremy Fleming, a brit hírszerzés vezetője szerint a háborúban résztvevő mindkét fél kamatoztatja a kiberképességeit a győzelem érdekében. A The Economist című lapban jelent meg pénteken egy véleménycikke a témával kapcsolatban, amelyet a Guardian is szemlézett. 

Putyin elnök eddig összességében elvesztette az információs háborút Ukrajnában és a Nyugaton. Bár ez ok az ünneplésre, nem szabad alábecsülnünk, hogy az orosz dezinformáció a világ más részein hogyan zajlik

– részletezte.

Akárcsak a szárazföldi inváziója esetében, úgy tűnik, Oroszország kezdeti tervei az online térben is kudarcot vallottak. Az ország offenzív kibereszközök használata terén felelőtlen és válogatás nélküli volt

– tette hozzá Jeremy Fleming. Oroszország WhisperGate szoftvereket alkalmazott annak érdekében, hogy az ukrán kormányzati szoftvereket megsemmisítsék és elrontsák. 

Hozzátette, hogy Oroszország korábban a Balkánon és Szíriában is ugyanezt a forgatókönyvet használta, hiszen a dezinformáció nagyon fontos részét képezi az orosz stratégiának, ám véleménye szerint a britek jól reagáltak a támadásra. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató