2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Reuters: az USA újabb katonai segélyt készít elő Ukrajnának

Az Egyesült Államok újabb, mintegy 800 millió dolláros katonai segélycsomagot készít elő Ukrajna támogatására az Oroszországgal fennálló konfliktusában – közölték csütörtökön névtelenséget kérő források a Reuters hírügynökséggel.



Joe Biden amerikai elnök pénteken vagy valamikor a jövő héten jelentheti be hivatalosan a döntést – állították a névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó tisztviselők.

A segítségnyújtást az elnöki lehívási felhatalmazás segítségével kívánják engedélyezni, amely lehetővé teszi az államfő számára, hogy az amerikai készletekből felesleges fegyvereket szállítson – tették hozzá.

A források nem említették a csomagban szereplő konkrét fegyvertípusokat, és figyelmeztettek, hogy a fegyverszállítások értéke változhat, mielőtt bejelentik őket.

A Fehér Ház nem kívánt nyilatkozni, amikor a Reuters megkereste az ügyben.

Az Egyesült Államok az orosz katonai művelet kezdete óta Ukrajna legerősebb támogatója, több milliárd dolláros katonai és pénzügyi segélyt, valamint hírszerzési adatokat biztosít az országnak. Washington olyan kifinomult hardvert szállított Kijevnek, mint a HIMARS többszörös rakétavetők, M777-es tarackok és harci drónok.

 
A hét elején Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az amerikaiak “megpróbálják meghosszabbítani ezt a konfliktust” Moszkva és Kijev között, az “ágyútöltelék” szerepét osztva az ukránokra Washington “oroszellenes projektjében“.

Az Egyesült Államok “fegyverekkel, köztük nehézfegyverekkel pumpálja a kijevi rezsimet, és ezt továbbra is folytatja” – hangsúlyozta Putyin.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

 
2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató