2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Székelyudvarhely díszpolgára lett Tarlós István

Székelyudvarhely önkormányzati testülete csütörtöki dísztanácsülésén díszpolgári címet szavazott meg Budapest korábbi főpolgármesterének, Tarlós Istvánnak.

Három év szünet után tartott ismét dísztanácsülést Székelyudvarhely önkormányzati testülete. Gálfi Árpád polgármester elmondta: azon személyek részesülhetnek a rangos elismerésben, akik az erkölcsökön és értékeken alapuló tevékenységükkel hozzájárultak a helyi közösség jobb életkörülményeihez és kulturális jólétéhez, akik kulcsszerepet vállaltak Székelyudvarhely kulturális, tudományos és gazdasági életének fellendítésében, akik önzetlenül cselekedtek a helyi értékek megmaradásáért – írja a Maszol.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a Székelyudvarhely díszpolgára címet 2022-ben Tarlós István miniszterelnöki megbízottnak, Budapest korábbi főpolgármesterének adományozzák, akinek közéleti tevékenységét meghatározta a székelyudvarhelyiek irányába tanúsított nyitottsága, és akinek Budapest és Székelyudvarhely testvérvárosi kapcsolatának létrejötte köszönhető. A díszpolgári cím odaítélését az önkormányzati testület egyhangúlag támogatta.

 

Tarlós Istvánt Csepel polgármestere, Borbély Lénárd méltatta, aki a magyar főváros legsikeresebb időszakának nevezte azt a periódust, amikor Tarlós István vezette Budapestet, kiemelve, hogy abban az időszakban vált Budapest a nemzet fővárosává. Elmondta: Tarlós István mindig támogatta a székelységet, így az árvizek idején, a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson, valamint akkor is, amikor visszakerülhettek a történelmi címerek a Márton Áron térre.

Borbély Lénárd Facebook-oldalán is kifejezte nagyrabecsülését Tarlós István felé. Szerinte: a hitvallása szerint a székelyek a magyarság elválaszthatatlan részei, talán ennek is köszönhető, hogy főpolgármestersége alatt a székely szellemiség kicsit erősebben járta át a nemzet fővárosát. A székelység iránti elkötelezettségét pedig mi sem bizonyíthatná jobban, mint hogy a budapesti városháza homlokzatán és saját dolgozószobájában is helyet kapott a székely lobogó.

Főpolgármesterként fővédnöki minőségében a nevéhez köthető a minden évben megrendezett Budapesti Székely Bál, amely a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában jött létre. Fontos misszió ez, célja az összetartozás, a magyarok közti összefogás, Székelyföld és az anyaország kapcsolatának erősítése, valamint a rászorultak segítése. A bál teljes bevételét minden évben jótékony célokra ajánlják fel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató