2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

16 embert kellett pénteken kimenteni a Balatonból

A tavon másodfokú viharjelzés volt érvényben.

„Az egyenruhások 2022. augusztus 19-én, a másodfokú viharjelzés ideje alatt nyolc esetben tizenhat embert mentettek ki a tóból” – közölte a rendőrség a police.hu-n.

A rendőrség szombati közleménye szerint a kora délutáni órákban érkező viharos szél hirtelen vert nagy hullámokat, a strandolók közül pedig emiatt többen kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízirendőrség segítsége nélkül nem tudtak volna kikeveredni. Műszaki hibás vagy homokpadra futott vitorlások utasait, az erős hullámzásban elsodródó szörfösöket, vízibicikliseket és kimerült úszókat segítettek ki szorult helyzetükből a rendőrök.

A rendőrség továbbra is azt kéri mindenkitől, hogy tartsák be a viharjelzési szabályokat. „Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével)” – írták.

Ha bárki bajba kerülne, a 1817-es hívószámon kérhet segítséget.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató