2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Oroszország eltávolodik a mérgező dollártól és eurótól a gazdasági kapcsolataiban

Oroszország eltávolodik a dollár és euró használatától a partnerekkel folytatott kereskedelmi, gazdasági és befektetési kapcsolatokban, mivel ezek a valuták “mérgezővé” váltak a növekvő nyugati nyomás alatt – mondta Alekszandr Pankin orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ hírügynökségen adott interjújában.



“A KOLLEKTÍV NYUGAT NÖVEKVŐ GEOPOLITIKAI NYOMÁSÁVAL SZEMBEN AZ EGYETLEN MÓDJA ANNAK, HOGY STABIL KERESKEDELMI, GAZDASÁGI ÉS BEFEKTETÉSI KAPCSOLATOKAT GARANTÁLJUNK OROSZORSZÁG ÉS PARTNEREI KÖZÖTT, AZ, HOGY ELKERÜLJÜK A “MÉRGEZŐVÉ” VÁLT VALUTÁK, ELSŐSORBAN A DOLLÁR ÉS AZ EURÓ HASZNÁLATÁT, ÉS ÁTTÉRÜNK AZ ELFOGADHATÓ ALTERNATÍVÁKBAN, ELSŐSORBAN A NEMZETI VALUTÁKBAN TÖRTÉNŐ ELSZÁMOLÁSOKRA” – MONDTA PANKIN.

A diplomata megjegyezte, hogy a Washington által kiépített jelenlegi globális pénzügyi rendszer “alkalmatlannak bizonyult a többpólusú világrend feltételeihez, és lényegében az országok egy csoportja politikai céljainak elérésének eszközévé vált”.

 “Teljesen nyilvánvaló, hogy a jelenlegi körülmények között a Nyugat továbbra is vissza kíván élni kiváltságos helyzetével” – folytatta Pankin.

“BIZTATÓ LÁTNI, HOGY SOK NEMZET, LÁTVA AZ OROSZORSZÁG ELLENI RENDKÍVÜLI ÉS JOGTALAN SZANKCIÓKAT, ELGONDOLKODIK AZON, HOGY SZUVERENITÁSÁNAK BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN SZÜKSÉG VAN A KÜLGAZDASÁGI TEVÉKENYSÉG DOLLÁRMENTESÍTÉSÉRE. MINT KIDERÜLT, HA VAN POLITIKAI AKARAT, A KÉRDÉS TELJESEN MEGOLDHATÓ” – TETTE HOZZÁ.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató