2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Felmérés: annyira tartják szövetséges országnak Magyarországot az ukránok, mint az oroszokat

A Magyarország szövetségesi mivoltáról alkotott vélemény a tavalyi 7 százalékhoz képest 0 százalékra csökkent.

Az Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation által végzett májusi kutatás szerint az ukrán lakosok véleménye jelentősen megváltozott arról, hogy mely országok tartoznak Ukrajna szövetségesei közé. A három legfontosabb szövetségesnek Lengyelországot, az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot nevezték meg.

A Magyarország szövetségesi mivoltáról alkotott véleményük a tavalyi 7 százalékhoz képest 0 százalékra csökkent.

 

A reprezentatív közvéleménykutatás azt vizsgálta, hogy mennyire változtatta meg a háború a lakosság vélekedését Ukrajna legerősebb szövetségeseiről. Az adatokat egy korábbi, 2021 februárjában végzett kutatás eredményeivel vetették össze − írta meg az Átlátszó. 

A 2021. februári felmérés szerint Ukajna három fő szövetségese az Egyesült Államok (38 százalékkal), Lengyelország (35 százalékkal) és Németország (28 százalékkal) volt. Idén májusban az ukrán válaszadók fő szövetségesüknek Lengyelországot nevezték meg 65 százalékkal, ezt követte 63 százalékkal az Egyesült Államok, illetve a legnagyobb mértékű növekedéssel − 5 százalékról 66 százalékra nőtt a megbecsültsége − az Egyesült Királyság csatlakozott a listához.

Magyarország szövetségesi megítélése az ukrán lakosok oldaláról erősen negatív. 

Az eddig sem túl magas 2021-es 7 százalék helyett májusban az ukrán válaszadók 0 (nulla) százaléka gondolta Magyarországról azt, hogy fontos szövetséges állam. Így India, Belarusz és Oroszország mellett állunk a lista alján, velük megegyező értékkel

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató