2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Harmadik hónapja Oroszország Kína legnagyobb olajbeszállítója

A kínai vámszolgálat által közzétett legfrissebb adatok szerint júliusban is Oroszország volt Kína első számú nyersolajszállítója.



A statisztikák szerint júliusban az orosz kőolaj behozatala 7,15 millió tonnát tett ki, ami 7,6%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A napi mintegy 1,68 millió hordónak (bpd) megfelelő szám azonban elmaradt a májusi rekordtól, amely közel 2 millió hordó volt. A Kínába irányuló orosz szállítások a kelet-szibériai Csendes-óceánon átmenő csővezetéken és tengeri szállítással történnek.

Kína folyamatosan növeli az Oroszországból származó energiaimportját, miközben a nyugati vásárlók elkerülik a szankciókkal sújtott országból érkező szállítmányokat, hogy ezzel próbálják csökkenteni az ország bevételeit. A világ egyik legnagyobb olajtermelőjének a globális energiapiacokról való kiszorítására irányuló erőfeszítések azonban a nyersolaj világpiaci árát az egekbe emelték, és Oroszországot arra késztették, hogy az ázsiai vevők felé forduljon. Ennek eredményeképpen ma Kína Oroszország legnagyobb olajvásárlója.

Kína második legnagyobb olajszállítója, Szaúd-Arábia júliusban 6,56 millió tonnát, azaz 1,54 millió hordót szállított, ami fellendülést jelent az előző hónaphoz képest, bár ez még mindig valamivel a tavaly júliusi szint alatt van.

Az árengedményes orosz nyersolaj erőteljes vásárlása kiszorította a konkurens angolai és brazil kínálatot, amely 27%-kal, illetve 58%-kal esett vissza az előző évhez képest.

Eközben, bár a vámadatok szerint a múlt hónapban nem érkezett olajszállítás Kínába Venezuelából vagy Iránból, az e két országból származó olaj átadási pontjaként gyakran használt Malajziából történő vásárlások 183%-kal, 3,34 millió tonnára emelkedtek az előző évhez képest.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató