2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Megfenyegették a románokat az oroszok

Marija Zaharova: Oroszország "megfelelő" választ fog adni egy orosz diplomata romániai kiutasítására.

Moszkva megfelelően fog reagálni Bukarest azon döntésére, hogy persona non grata minősítette az orosz nagykövetség egyik alkalmazottját - közölte az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Marija Zaharova szombaton.

"Természetesen megfelelően fogunk reagálni a román lépésre, és a megtett intézkedésekről kiegészítésképpen tájékoztatni fogjuk Önöket" - említette az orosz diplomácia szóvivője.

Zaharova hangsúlyozta, hogy Románia "ok nélkül és túlzó ürügyekkel" persona non gratának nyilvánította az orosz nagykövetség alkalmazottját.

Az orosz diplomácia hivatalos képviselője szerint Bukarest fellépése "új kihívás, amit egy olyan forgatókönyv szerint hajtottak végre, amelyet az elmúlt hónapokban az EU- és NATO-tagországok túlnyomó többségében többször is kipróbáltak".

"A román hatóságok sztereotip akciói a nyugati környezethez való maximális lojalitásukat hivatottak demonstrálni" - hangsúlyozta Zaharova. "Itt nincs független, nemzeti irányultságú bukaresti vonal, ami csak ront a helyzeten" - tette hozzá.

Egy nappal korábban a román külügyminisztérium bejelentette, hogy a hatóságok úgy döntöttek, kiutasítanak az országból egy orosz diplomatát. A nagykövetség képviselője - mint a minisztérium állítja - "a héten elhagyta az országot".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató