2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

The New York Times: „Orbán az Isten háta mögötti kis keleti országból a republikánusok világítótornya lett”

Andrew Higgins szerint a magyar miniszterelnök a liberálisok túlméretezett mumusává vált.

Az elemzők szerint ugyan a következő hónapokban megszülethet a megállapodás Budapest és Brüsszel között az EU-s pénzekről, ám ezzel Magyarország nem jut ki a slamasztikából, hiszen Orbán már előre elköltötte azt a pénzt, amelyre egyelőre csak számít – írja a The New York Times.

„A magyar vezető szembesült a vágtató inflációval, a forint leértékelődésével, miután a kormány fenntarthatatlan módon kiköltekezett” – írja összefoglalójában Andrew Higgins, a lap közép- és kelet-európai irodájának vezetője.

Emlékeztet arra, hogy a miniszterelnök „ellenőrzése alá vonta az igazságszolgáltatást és tömegtájékoztatást, átírta az alkotmányt, továbbá ténykedése folytán

az Isten háta mögötti kis keleti országból a republikánus nacionalisták világítótornya, valamint a liberálisok túlméretezett mumusa lett”.

De most olyan erővel néz farkasszemet, amely független a politikai akaratától: a közgazdasági törvényekkel, mivel a hatalom képviselői óriási költségvetési hiánnyal, az emberek pedig a megugró árakkal küszködnek – fogalmaznak a cikkben.

Majd hozzáteszik: „Az utcai tiltakozások nem végzetesek, de az EU leglármásabb bírálója, és a nemzeti szuverenitás erőteljes védelmezője kényelmetlen helyzetbe került: levetett kalappal kell az „eurokraták” elé járulnia, hogy kolduljon. Azok elé, akiket évek óta becsmérel, most mégis tőlük kénytelen több tízmillió dollárt kérni, miután Brüsszel a jogszabályok megsértése miatt leállította a kifizetést”.

„Egyidejűleg Orbán hozzálátott, hogy visszacsinálja az áram és az üzemanyagok árának befagyasztását, habár viszonylag stabilan érkezik az orosz földgáz és az olaj, hála annak, hogy

a politikus Vlagyimir Putyinhoz dörgölődzik, noha Európa többi része igyekszik leválni az orosz energiahordozókról”

– írják a cikkben.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató