2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Orosz titkosszolgálat: egy ukrán nő robbantotta fel Dugin lányát

 Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyilvánosságra hozta Darja Dugina újságíró meggyilkolásának körülményeit - közölte a RIA Novosztyi.

"Megállapítást nyert, hogy a bűncselekményt az ukrán különleges szolgálatok készítették elő és követték el. Az elkövető az 1979-ben született ukrán állampolgárságú Natalja Pavlovna Vovk" - áll a közleményben.

Az FSZB pontosította, hogy Vovk 12 éves lányával együtt július 23-án érkezett Oroszországba, és abban a házban bérelt lakást, ahol Dugina lakott, hogy információkat gyűjtsön az életmódjáról.


Vovk az Azov-ezred tagja:

A gyilkosság napján Vovk és lánya a "Hagyomány" irodalmi és zenei fesztiválon voltak, ahol Dugina volt a díszvendég.

"Miután elkövette a Toyota Land Cruiser Prado robbantását - amelyet Dugina vezetett - Vovk és lánya 2022. augusztus 21-én Pszkov megyén keresztül Észtországba távozott" - tette hozzá a titkosszolgálat.

A vizsgálati anyagokat átadták a vizsgálóbizottságnak.

Szombat este Daria Dugina újságíró és politikai elemző vezetett egy autót, amely a Moszkvai terület Odinszovszkij kerületében lévő Mozhaiszkoje autópályán lángba borult, és a nyomozó hatóságok szerint meghalt. Az előzetes verzió szerint az autóban elhelyezett robbanószerkezet robbant fel.

Az ukránok tagadnak

Az ukrán elnöki főtanácsadó tagadta, hogy Ukrajnának köze lett volna a Vlagyimir Putyin orosz elnök agyaként is emlegetett Alekszandr Dugin lányának halálához. Mihajlo Podoljak karmikus végzetről beszélt.

Ukrajnának nem volt köze Darja Dugina halálához – közölte vasárnap Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök főtanácsadója az ukrán televízióban. Podoljak azt mondta,

Megerősítem, hogy Ukrajnának, természetesen semmi köze nincs ezzel, mert az Oroszországgal szemben mi nem vagyunk lator állam, ahogy nem vagyunk terrorista állam sem

– idézte a Guardian.

A tanácsadó úgy vélte, hogy a gyilkosság hátterében belső, különböző orosz politikai frakciók közötti hatalmi harc állhat, illetve karmikus végzetnek nevezte, ami eléri azokat – mint Dugina és apja – akik támogatták az Ukrajna elleni orosz akciót.

Darja Dugina azután halt meg, hogy egy robbanást követően lángba borult autója, miközben hazafelé tartott. Többen úgy vélik, hogy apja, a "Putyin agyaként" ismert orosz filozófus, Alekszandr Dugin lehetett a támadás célpontja. A támadás aláássa Putyin narratíváját, ami szerint az elnök biztonságot kínál.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató