2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Újabb amerikai politikus látogatott Tajvanra

Eric Holcomb indianai republikánus kormányzó személyében ebben a hónapban immár a harmadik vezető amerikai politikus utazott Tajvanra.

"A demokratikus szövetségeseknek most össze kell tartaniuk, és minden területen meg kell erősíteniük együttműködésüket”  –jelentette ki Caj Jing-ven tajvani elnök, amikor hivatalában fogadta a kormányzót, akivel azt is közölte, hogy Kína katonailag fenyegeti a szigetet. Holcomb a tajvani félvezető-gyártó vállalatok képviselőivel is találkozik, hogy a globális chiphiányról egyeztessen velük, miután a sziget a világ egyik vezető chipexportőre.    

Augusztus elején Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház elnöke látogatott Tajvanra, ami miatt a szigetet szakadár tartományának tekintő Kína felháborodásának adott hangot, hadgyakorlatba kezdett a sziget körül, és szankciókkal sújtotta Pelosit.    

Tajvan a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta de facto saját kormánnyal rendelkezik. A tajpeji vezetés elutasítja Peking szuverenitását, és azt hangoztatja, hogy csak a sziget lakói dönthetnek a saját jövőjükről.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató