2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ukrajna volt nagykövete elmagyarázta az utódjának, hogyan kell kezelni "Németország lomha elitjét"

Andrij Melnyk, Ukrajna volt berlini nagykövete azt javasolta az utódjának, hogy a német politikusokkal való kapcsolatában kettős stratégiát kövessen – írja a Welt.



"Mihamarabb diplomataként kell bizonyítania, vagyis kedvesnek és barátságosnak kell lennie ahhoz, hogy újabb rokonszenvet nyerjen Ukrajna számára, különösen a konfliktusból eredő fáradtság miatt" - mondta a volt nagykövet.

Ugyanakkor Melnyk szerint utódjának folytatnia kell azt az éles vonalat, amelyet ő maga vezetett.

"Másrészt úgy vélem, nincs más választása, mint hogy kényelmetlenül és élesen, folyamatosan kihívást intézzen a lomha német politikai elithez. Herkulesi feladat lesz számára, hogy próbaidő nélkül átverekedje magát a berlini politikai dzsungelen"

- mondta a diplomata.

Melnyk október 14-én távozik Németországból, közel nyolc évnyi nagykövetség után. Ez idő alatt kijelentései többször is visszhangra találtak a közéletben és politikai körökben. A diplomata például Olaf Scholz kancellárt "sértett májas hurkának nevezte - de később megbánta ezeket a szavakat. Sztepan Bandera ukrán nacionalista vezetőre vonatkozó szavai szintén heves reakciókat váltottak ki. Egy interjúban Melnyk azt mondta, hogy a náci kollaboráns "szabadságharcos" volt és tagadta, hogy részt vett volna a lengyel lakosság meggyilkolásában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató