2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Az Európai Unió ajánlásával: egyetek rovart!

Az Európai Bizottság Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy az Európai Unió emberi fogyasztásra alkalmasnak talált háromfajta rovart, melyek akár rágcsálnivalóként, akár más élelmiszer összetevőjeként szolgálhatnak – számolt be a V4NA hírügynökség.

Az új élelmiszerként engedélyezett rovarfajták között megtalálható a házi tücsök, a sárga lisztkukac, továbbá a keleti vándorsáska is.
A bizottság arra is rámutatott, hogy a rovarok rendkívül tápláló és egészséges forrásként szolgálhatnak, magas a zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmuk, valamint elősegítik az egészséges és fenntartható táplálkozásra való áttérést.

Fogyasztásuk biztonságos, ugyanis az új élelmiszerek csak akkor engedélyezhetők, ha nem jelentek kockázatot az egészségre

– tette hozzá a Európai Bizottság.

Az ajánlás szerint egyéb jótékony hatással is rendelkezik a rovarfogyasztás, ugyanis környezetvédelmi szempontból kevesebb üvegházhatású gáz termelődik, valamint a víz- és szántóföldhasználat is mérsékelhető ezáltal.

Te döntöd el, hogy megeszed vagy sem! A rovarok felhasználása alternatív fehérjeforrásként nem új keletű, és a világ számos részén rendszeresen esznek rovarokat. Próbáljuk meg?” 

– teszi fel a kérdést bejegyzésében az Európai Bizottság.

(V4NA)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató