2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bolgár energiaügyi miniszter: elkerülhetetlen az orosz gázszállítások megújítása

Bulgária ügyvivő kormánya szerint elkerülhetetlen, hogy Szofia tárgyalásokba bocsátkozzon a Gazprommal a gázszállítások felújításáról. Bulgária április óta nem kap orosz gázt, mert nem volt hajlandó “rubelben” fizetni. Az akkori kormány próbált alternatívákat keresni, de csak részben sikerült kifednie a télre szükséges mennyiséget.

Egy költségvetési vitán kirobbant koalíciós válság az akkori kormányt (mindössze hat hónapnyi regnálást követően) elsodorta, helyére pedig az oroszokkal szemben kevésbé ellenséges bolgár elnök nevezett ki ügyvivő kormányt. Az új kabinet energiaügyi minisztere, Rosszen Hrisztov pedig kijelentette, hogy elkerülhetetlen az orosz gázról folyó tárgyalások megnyitása, hogy az országnak “olcsóbb gázt biztosítsanak”.

Hozzátette, nem számítanak gyors és könnyű megbeszélésekre.

“A helyzet a Gazprommal egyáltalán nem rózsás, a tárgyalások nagyon kemények és nehezek lesznek”

 - nyilatkozta Hrisztov az újságíróknak.


Bulgária évente mintegy 3 milliárd köbméternyi földgázra szorul. Az előző kormány leszerződött egymilliárd köbméternyi azeri gázt, a fennmaradó részt azonban a piacról kell spot árakon beszereznie, amelyek viszont irtózatos ütemben emelkednek.   A bolgár üzletek és munkáltatók érdekvédelmi szervezetei felszólították a kormányt, hogy keressen megoldást az orosz gázimport újraindítására, mert az olcsóbb lenne, mint a nyílt piaci beszerzés.

Az előző kormány leszerződött hét LNG szállítmányra is, csakhogy a terminálokra nem, így most az ügyvivő kormány csak egyetlen tartályhajó fogadását vállalta októberben, mert a többi hat esetében nem tudja lefoglalni megfelelő árakon az LNG terminálok időablakait.

(Körkép)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató