2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Kula bá: Európából csak Ausztria és Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába

Az ukrán külügyminiszter arra is rámutatott egy interjúban, hogy néhány ország még a törvényeit is megváltoztatta annak érdekében, hogy lehetővé tegye a fegyverszállításokat Ukrajnába.

„Magyarországot, valamint Ausztriát, mint semleges országot leszámítva már egyetlen európai ország számára sem tabu többé a fegyverek szállítása Ukrajnának, bár korábban az volt” – fogalmazott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Ukrinform ügynökség szerint hétfőn az ukrán televízióban.

Kuleba szerint sok olyan ország, amely korábban soha nem szállított fegyvert konfliktusövezetekbe, „a totális agresszió kezdete után” változtatott az álláspontján, sőt

néhány ország még a törvényeit is megváltoztatta annak érdekében, hogy lehetővé tegye a fegyverszállításokat Ukrajnába.


Nehammer: Ausztria „különleges szerepben” látja magát az EU Ukrajna-politikájában
Semlegessége miatt Ausztria „különleges szerepben” látja magát az EU Ukrajna-politikájában, ahogy Karl Nehammer szövetségi kancellár fogalmazott. Az Európai Unión belül Ausztria „teljes mértékben szolidáris” biztonsági kérdésekben is a tagországokkal – erősítette meg július elején. Semleges országként Ausztria nem szállíthat fegyvereket Ukrajnának, amint azt Alexander Schallenberg külügyminiszter nemrég személyesen is megerősítette az ukrán vezetésnek júliusi kijevi látogatása során.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató