2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Portugál klímarettegő tinik perelték be Magyarországot

Közösségi finanszírozás segítségével vitték az Európai Emberi Jogi Bíróság elé portugál fiatalok a 33 országgal szemben indított pert.

Portugáliában idén májusban mérték az elmúlt 92 év legmagasabb hőmérsékletét, majd júliusban is rekord magas hőmérséklet uralkodott, emiatt súlyos aszályok és erdőtüzek pusztítanak országszerte. Többek között ez is a kiváltó oka volt annak a hat portugál fiatal cselekedetének, akik

2020 szeptemberében több mint 30 országgal szemben indítottak pert, mondván, hogy a klímaválság sérti az élethez, a magán- és családi élet védelméhez, valamint a megkülönböztetésmentes élethez való jogukat

– számol be a HVG.

A 10 és 23 év közötti portugál felpereseket a Glan (Global Legal Action Network) jogászai képviselik. A tízfős, brit ügyvédekből álló csapat képviseletében az ügyet közösségi finanszírozás segítségével tudták bíróságra vinni.

Az összes ország érveire való reagálásra, vagyis kutatási költségek és fordítások finanszírozására már eddig is több mint 100 000 font gyűlt össze, és a gyűjtést tovább folytatják.

Az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 17 bíróból álló Nagytanácsa tárgyalja még idén – válaszolta a HVG megkeresésére a fiatalokat képviselő Glan.

A pert 33 ország kormánya ellen indították a fiatalok, ennyi államnak még soha nem kellett megvédenie magát egyetlen nemzetközi bíróság vagy testület előtt sem: az alperesek Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Németország, Görögország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Törökország. Ukrajna ellen a bíróság jelenleg szünetelteti az eljárást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató