2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Trump bepereli az amerikai kormányt

A volt amerikai elnök ügyvédei különleges jogi felügyelő kinevezését kérték a politikus ingatlanában lefoglalt iratok ügyében.

Bírósági beadványukban a volt elnök ügyvédei egy független jogász, egy különleges ügygazda kinevezését akarják elérni, aki felügyelné a lefoglalt iratok felülvizsgálatát. Emellett azt kérték, hogy a bíróság függessze fel a szövetségi nyomozók munkáját az ügyben a felülvizsgálat idejére. 

A beadványban Donald Trump, jogi képviselői útján, alkotmányos jogaira hivatkozik, amelyeket sérthetett az FBI két héttel korábbi házkutatása, amikor a nyomozók személyes iratokat is lefoglaltak nála.

A különleges, független felügyelő azt is biztosítaná, hogy a hatóság visszajuttassa a magániratokat Donald Trumpnak.    

A hatóság – az Igazságügyi Minisztérium  által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint – titkos és szigorúan titkos minősítésű iratokat is lefoglalt a floridai rezidencián. Az eljárás pontos céljáról tanúskodó, eskü alatt tett nyilatkozatot a kormányzati szervek, a nyomozás érdekeire hivatkozva, nem hozták nyilvánosságra.    

Múlt héten egy floridai bíró elutasította a Szövetségi Nyomozó Iroda és az Igazságügyi Minisztérium érveit, és úgy döntött, hogy a nyilatkozat megismeréséhez joga van a közvéleménynek. Annyi kitételt fűzött hozzá, hogy a minisztérium a dokumentum bizonyos érzékeny részeit kitakarhatja, erre csütörtökig van ideje. A bíró hétfőn fenntartotta véleményét, arra hivatkozva, hogy „példátlan” esetről van szó, amelynek nyilvánossága „köz- és történelmi érdek” is egyben.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató