2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Zavargásoktól tartanak Svájcban az energiaválság miatt

A svájci kormány készül az energiahiányra, de a várható feszültségek egyre több politikust aggasztanak.

Svájc a többi európai államhoz hasonlóan kvótaszabályozással és a lakosság megértésére, illetve energiafogyasztás-csökkentésére apellálva készül az energiában szegény télre. A kantonok mindenesetre azt szeretnék, ha jobban bevonnák őket az előkészületekbe, mivel erősen aggódnak az energiahiány közbiztonságra gyakorolt hatásától. 

St. Gallen kormánytanácsának biztonsági és igazságügyi vezetője, Fredy Fässler a svájci Blicknek adott interjújában egyáltalán nem rejtette véka alá aggodalmait: lehetséges zavargásokról és fosztogatásokról beszélt. „Képzeljük el azt a helyzetet, amikor az áramellátás hiánya miatt nem lehet pénzt felvenni az automatákból, nem lehet kártyával fizetni az üzletben, vagy tankolni a benzinkúton. A fűtés leáll, az utcák elsötétednek. Könnyen elképzelhető, hogy zavargások törnek ki, amivel együtt jár majd a fosztogatás is” – mondta, hozzátéve: az ország vezetőinek az ilyen szélsőséges események bekövetkeztére is fel kell készülniük. 

Svájc nyolc évvel ezelőtt több gyakorlatot is végzett, azt szimulálva, mi történne az országban tartós áramkimaradás esetén.

Az akkori tapasztalatok súlyos problémákat tártak fel a kritikus infrastruktúrák területén:

többek között a vészgenerátorok hiányát a kórházak és a biztonsági szervezetek épületeiben. Ezeket a hiányosságokat orvosolták, a hatóságok pedig készen állnak arra, hogy a bankkártyák használhatatlansága esetén elegendő készpénz álljon rendelkezésre a lakosság megsegítésére, ám Fässler szerint ez messze nem elegendő: „nem akarom az ördögöt a falra festeni, de környezeti katasztrófáknál is előfordult, hogy egyesek fosztogatásba kezdtek. Ez ugyanúgy előfordulhat az áramszolgáltatás leállása esetén”.

Hogy mivel készül pontosan a kormány a tél nehézségeire, azt elég jól megvilágítja a Svájci Nemzeti Tanács tagjának, Werner Luginbuhl véleménye, aki azon háborodott fel a minap, hogy a polgárok teljesen meggondolatlanul, pazarlóan bánnak a villamos energiával, egyben felszólította a lakosságot, hogy halmozzon fel télre minél nagyobb készleteket gyertyából és tűzifából. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató