2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bécsben bukkanhatott fel Darja Dugina feltételezett gyilkosa

Ezzel kapcsolatban az osztrák belügyminisztérium is vizsgálatot indított.

Osztrák sajtóértesülések szerint Bécsbe menekülhetett az a nő, akit Darja Dugina orosz újságírónő meggyilkolásával gyanúsítanak – idézte az Index a Kronen Zeitungot.

Alekszandr Dugin orosz filozófus lányát szombat este gyilkolták meg Moszkva közelében. 

Az oroszok egy 43 éves ukrán nőt, Natalja Vovkot (és az ukrán titkosszolgálatot) gyanúsították meg a merénylet elkövetésével,

aki a robbantás után először Észtországba menekülhetett el.

A Kronen Zeitung szerint a nőt hétfő este már Bécsben látták egy szállodában, a városi főpályaudvar közelében, két nő és egy gyermek (vélhetően a kislánya) társaságában. A lap hozzátette, ezzel kapcsolatban már az osztrák belügyminisztérium is vizsgálatot indított. 

Az ukránok meglepőnek találnák, ha Natalja Vovk valóban Bécsbe menekült volna,mert úgy vélik „az osztrák főváros tele van orosz kémekkel”.

Az orosz sajtó megszólaltatta a feltételezett merénylő családtagjait is

Az orosz sajtónak nyilatkozott Natalja Vovk több családtagja is. Édesapja azt mondta, hogy Vovk a háború kitörése után Franciaországba menekült, és gyárban dolgozott. Később Lengyelországba költözött, majd visszatért Ukrajnába. A merénylet előtt néhány nappal azonban – saját bevallása szerint – már Litvániából hívta fel őt. Ennek az információnak ugyanakkor ellentmond, hogy az orosz hatóságok szerint Natalja Vovk már július 23-án Oroszországba érkezett.

A nő édesanyja eközben elismerte, hogy valóban a lányáé az a Mini Cooper gépjármű, amelyet az orosz titkosszolgálat (FSZB) szerint Natalja Vovk a merénylet elkövetésekor is használt. Emellett mindkét szülője megerősítette azt is, hogy

Vovk korábban szolgált az ukrán hadseregben.

Édesapja ugyanakkor tagadta, hogy lánya az Azov ezred katonája lett volna – mutattak rá a cikkben.

A titkosszolgálat kényszeríthette?

A szülők mellett megszólalt Natalja Vovk unokatestvére is, aki azt állította: a nőt az ukrán titkosszolgálat kényszeríthette a merénylet végrehajtására. Közlése szerint a foglyul ejtett fiával zsarolhatták meg a nőt.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató