2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Betörők megrongálták a 14. században épült, frissen felújított kolozsvári Szent Mihály-templomot

Vasrúddal törték be a festett üvegablakot.

Alig két héttel a kolozsvári Szent Mihály-templom felújítást követő ünnepi megáldása után, vasárnapra virradóra ismeretlenek megrongálták a templom egyik üvegfestményét – közölte a Romkat.ro portál. A portálnak László Attila főesperes-plébános elmondta:

a torony alatti egyik festett üvegablakot vasrúddal törték be az elkövetők,

azt remélve, hogy az így keletkezett nyíláson az épületbe jutva értékeket tulajdoníthatnak el. A rongálás egy nappal az után történt, hogy ismeretlenek ellopták a plébániatemplom egyik perselyét.    

László Attila főesperes különösen szomorúnak nevezte, hogy amikor még meg sem történt a felújítási projekt elszámolása, és az utolsó kisebb munkálatok befejezésén dolgoznak a szakemberek, a rossz szándék máris megmutatkozott, és az erdélyi katolikus kincs ellen fordított embereket.    

Az EU, a magyar és a román állam támogatásával felújított plébániatemplomot augusztus 13-án áldották meg ünnepélyes keretek között. A gótikus templom építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. A templom jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült.

(MTI) 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató