2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

FeGyőr: A CEU elüldözése az Orbán-kormányok egyik ősbűne

Nehéz a hazaszerető és haladó embernek megőriznie a nyugalmát Lázár János tranzitos előadását hallgatva. Ebben arról győzködte fideszes közönségét, hogy az Orbán-kormány mennyire elkötelezett Budapest mellett, és mennyire azt szeretné, ha a főváros erős volna és fejlődne. Azt mondta Lázár: »A Kárpátoktól északra Lengyelország dominálja az Uniót, délre pedig Budapest központtal Magyarországnak kell minőségi teljesítmény alapján dominálnia a régiót. A szomszédos államok gazdasági, társadalmi, tudományos, kulturális elitje számára Budapest kell, hogy legyen a térségben a legjobb város a Kárpátoktól délre.«

Miközben a fenti célban egyetértek, Lázár szájából nemcsak amiatt ritka pofátlan és cinikus ez a kijelentés, amit az elmúlt években művelt Budapesttel a Fidesz, hanem leginkább azért, amit a CEU-val műveltek. Elüldözték Magyarország nemzetközi összehasonlításban legerősebb egyetemét, szétverték Európa egyik legszínvonalasabb tudományos, szellemi és kulturális műhelyét, most meg arról beszélnek, hogy azt szeretnék, ha Budapest Közép-Európa tudásközpontjává válna? Azt ugye tudják, hogy egy ilyen műhelyet nem lehet csak úgy erőből felépíteni? Ide nem lesz elég a legkisebb magyar, Mészáros Lőrinc »tudománya«. Ebből is látszik, hogy fogalmuk nincs arról, mit jelent a valódi tudás, mi a valódi érték.

A CEU elüldözése az Orbán-kormányok egyik ősbűne, megbocsáthatatlan csapás a 21. századi magyar jövőre nézve.

A mi generációnk feladata marad Magyarország tudományos, szellemi, kulturális renovációja: a magyar felsőoktatás fidesztelenítése; a 170 ezer forintos adjunktusi, valamint a német minimálbér alatti magyar egyetemi oktatói bérek érdemi megemelése; nemzetközi oktatói ösztöndíjrendszer; valamint a CEU hazahívása.

És a magyar név megint szép lesz.”- írta Feket-Győr a Facebookon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató