2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A libsi tanárok sztrájkba kezdenek, elegük van

Nem tudtak megállapodni a pedagógus-szakszervezetek a kormánnyal a sokadik tárgyaláson sem, így folytatódik a sztrájk az iskolákban szeptembertől – ez lett az eredménye annak az egyeztetésnek kedden, amin az érdekvédelmi szervezetek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár vett részt, hogy a tanévkezdés előtt utoljára tárgyaljanak a követeléseikről.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint Maruzsa Zoltán azt mondta: bízik abban, hogy meg tudnak állapodni a szakszervezetekkel, de egyelőre nincs fejlemény. Nagy Erzsébet a Telexnek azt írta:

a probléma az, hogy a kormányzatban szándék sincs a béremelésre. Emiatt már több iskolában szeptember 1-től kezdődik a sztrájk, de lesz, aki most is a polgári engedetlenséget választja.

A Tanítanék Mozgalom korábban azt ígérte: ha szeptember 2-ig nem kapnak érdemi ajánlatot a kormánytól, a tanév második hetétől újra polgári engedetlenségi akciók lehetnek az iskolákban. A mozgalom és az érdekvédelmi szervezetek is a tanárok sztrájkjogának visszaállítását, a fizetések megemelését és a munkaterhek csökkentését követelik.

Néhány tantestület már nyár elején bejelentette, hogy szeptembertől folytatják a polgári engedetlenséget. Eddig a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium felhívásához a budapesti VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium 24 tanára csatlakozott. A diákok, támogatva tanáraikat, péntekre tanévnyitó tüntetést szerveznek a budapesti Bazilika elé. A tüntetés apropója, hogy a diákok szerint tavasz óta nem történt érdemi javulás az oktatásban, miközben jelentős hiány van pedagógusokból, és a tananyagot is úgy kellene átalakítani, hogy az tanítható és tanulható legyen.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató