2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Energiajogász: A szankciók katasztrófa-közeli helyzetbe navigálják Európát

„A földgáz ára bő egy évvel ezelőtt még 20 euró volt megawattóránként, most 250 alá még a spekulatív jegyzések sem taszítják az árakat, inkább 300 euró fölött menetelnek” – nyilatkozta a Hirado.hu-nak Tóth Máté, energiajogász. A szakértő szerint az elhibázott szankciók katasztrófa-közeli helyzetbe navigálják Európát.

Komoly felelősség terheli a nyugat-európai vezető politikusokat

Az interjú során Tóth Máté többek között arra is kitért, hogy „az oroszokkal kezdett energiaháború és a nyugati szankciós politika eredményeképpen a rendelkezésre álló energiahordozók mennyisége is fogyni kezdett, kínálatoldali szűkösséget eredményezve.”

Mint fogalmazott: „ebben nagyon komoly felelősség terheli a nyugat-európai vezető politikusokat”, akik a szakértő szerint rossz döntéseket hoztak, az elhibázott szankciókkal pedig egyenesen katasztrófa-közeli helyzetbe navigálják Európát ebben az immáron az ellátásbiztonság szempontjából is kritikus, harmadik időszakban.”

„Sikeresen Európára gyújtották a házat”

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint sikeresen Európára gyújtották-e a házat, az energiajogász kifejtette: „Teljes mértékben ezt gondolom. Ráadásul, amikor a lakosság füstöt észlel, akkor az ipar már rég lángokban áll: mindenhol a lakosság van a gázkorlátozási, megszorítási intézkedések láncolatának legvégén.”

Mint fogalmazott: amikor Nyugat-Európában már a lakosság esetleges ellátási nehézségeiről beszélnek, illetve a propagandavideók a lakosságot készítik fel a megszorításokra, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az ipar esetén már szörnyű hiányokkal számolnak.”

Tóth Máté szerint ez „kifejezetten aggasztó”. A szakértő aláhúzta: „ha ezek a felelőtlen döntéseikkel veszélybe sodorják a német ipart, az egész Európát recesszióba, sőt stagflációba taszíthatja”.

Az energiajogász szerint „egyébként sem a lomha brüsszeli szabályokra, tervekre, mindent túlbonyolító adminisztrációra van szükség akkor, amikor a cselekvés ideje van.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató