2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Felavatták a Horthy-szobrot Dúró Dóra irodájában

„Terrorista Nelson Mandela – nemzetmentő Horthy” – ilyen és ehhez hasonló ellentétpárokat felállítva indokolta a Mi Hazánk kedden a parlamentben, hogy miért állítanak szobrot Horthy Miklós kormányzónak, ráadásul pont augusztus harmincadikán ( a második bécsi döntés évfordulóján.) – tudósít a hvg.hu.

A radikális párt sajtótájékoztatóján Novák Előd a kormányzó „lenyűgöző gazdasági teljesítményét” és a korszak „kulturális pezsgését” méltatta.

A Mi Hazánk szerint Horthyt lehet ugyan kritizálni, azonban eredményeit elvitatni lehetetlen.

Az elnök, Toroczkai László beszédében párhuzamot húzott a két világháború közötti időszak és a 2020-as évek között, mivel szerinte hasonló jelenleg a világ helyzete, mint akkor volt: mint mondta, akkor spanyolnátha tombolt, most a koronavírus, akkor is háború volt, most is háború van.

A Mi Hazánk elnöke szerint az utóbbi száz évben három nagy korszakot lehet egymástól elkülöníteni: a Horthy-korszakot, a Kádár-korszakot és hamarosan az Orbán-korszakot is. Az Orbán-korszak pedig az ő értékelése szerint demográfiai és gazdasági mutatókban messze elmarad a Horthy-korszaktól. Szerinte a Mi Hazánk a nemzet felkészítésébe kezdett bele a szobor felállításával, ugyanis Toroczkai abban hisz, hogy az ország előtt nehéz időszak áll, ezen időszak előtt pedig a nemzet lelki megerősödésére van szükség, hiszen

a cél az, hogy a demográfiai és gazdasági mutatókban „legalább megközelítsük” a Horthy-korszakot.

A párt a szoboravatás mellett – melyet egyébként az Országgyűlés Hivatala nem tudott korlátozni, mivel arra Duró Dóra alelnöki irodájában került sor – egy határozati javaslatot is beadott. Ebben a „hazatérés napjának” állítanának emléket. A javaslat augusztus harmincadikát, a második bécsi döntés évfordulóját tenné emléknappá.

A hvg emlékeztet: a sajtótájékoztatót eredetileg a Parlament kék társalgójában tartották volna meg, de azt a házelnök megtiltotta, így az is a szobában kapott helyet. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató