2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Pokol lett a bagdadi Zöld-Zónából

Georg Spöttle írása

Irak akár egy újabb polgárháború kapujában áll, ám most nem a síita-szunnita ellentét áll az összecsapások mögött. Kedd éjszaka óta síita milíciák lövik egymást gyilkos dinamikával az egykor biztonságos Zöld-Zónában, ahol a maradék amerikai „tanácsadók” bázisa, a külföldi követségek és kormányépületek vannak. Eddig tizenegy halottról és százhatvan sebesültről érkeztek hírek.



 Muktada al-Szadr síita vallási vezető csapata, a Saraja al-Salam (Béke Brigádok), nevével ellentétben összecsaptak más, Iránhoz hű síita milíciákkal. A hatóságok azonnali kijárási tilalma sem hozott megnyugvást és a fegyveresek betörtek az elnöki palotába is, majd lövéseket adtak le a közelben található külföldi követségek épületeire. A nagyjából 10 négyzetkilométer nagyságú, régebben az Egyesült Államok hadserege által védett terület egy tűzfészekké változott. A csoportok eleinte csak gépkarabélyokkal lőtték egymást, ám azóta több rakéta is becsapódott a Zöld-Zónába. A holland nagykövetség dolgozói is arról számoltak be, hogy hajnalban az épületük előtt súlyos utcai harcok zajlottak. Wopke Hoekstra, holland külügyminiszter eközben bejelentette, hogy sikeresen evakuálták a követség személyzetét és átvitték őket a német diplomácia kirendeltségre, mivel ott nagyobb biztonságban vannak. 

 Az iráni kormány parancsot adott a határátkelők lezárására és felfüggesztette a Teherán-Bagdad légijáratokat. A harcok oka az, hogy Muktada al-Szadr hétfőn bejelentette, hogy visszavonul a politikából. Ezt követően hívei betörtek az elnöki palotába majd összecsaptak a kiérkező biztonsági erőkkel. A konfliktus nem ma kezdődött. Irakban 10 hónappal a választások után sem tudtak még egy elnököt és egy miniszterelnököt megválasztani. Szadr mozgalma menyerte ugyan a választásokat, de nem tudtak a kormányalakításhoz szükséges, kétharmados többséget összehozni. Az infláció és a korrupció elképesztő méreteket öltött a közel-keleti országban. 

Muktada al-Szadr még a Szaddam Husszein utáni időkben, 2004-ben, szerzett magának hírnevet, mert milíciája, a Mahdi Hadserege, komoly veszteségeket okozott az amerikai hadseregnek. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató