2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Elindult Kijevből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége a zaporizzsjai atomerőmű felé

Reggel elindult Kijevből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában található atomerőmű felé a NAÜ főigazgatójának tájékoztatása szerint.

Rafael Grossi közölte: reméli, hogy az ügynökségnek sikerül állandó missziót létrehoznia az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény folyamatos ellenőrzésére.

Még nem tudni, mikor ér a Grossi vezette delegáció a március óta orosz irányítás alatt álló, ukrán szakemberek üzemeltette létesítménybe.

Az indulása előtt Grossi azt mondta: tisztában vannak vele, hogy „háborús zónába mennek”.

A küldöttség kedden érkezett Ukrajnába. Az ukrán és az orosz fél is szorgalmazta a látogatást, és egymást vádolta azzal, hogy támadásokkal veszélyeztetik az atomerőmű biztonságát, kockáztatva ezzel egy esetleges nukleáris balesetet.

Közben Volodimir Zelenszkij a kedd esti beszédében kiemelte, hogy az erőműnél, illetve a mellette lévő Enerhodar városánál „a helyzet rendkívül veszélyes”. „Egyetlen órára sem csökken egy esetleges, orosz akció miatt bekövetkezett radioaktív katasztrófa veszélye” – mondta az ukrán elnök, aki kedden Kijevben egyeztetett Grossival, de erről az ukrán elnöki hivatal nem közölt részleteket.

A NAÜ vezetője már április végén járt Ukrajnában. A mostani misszióban 14 szakértő kapott helyet Lengyelországból, Litvániából, Kínából, Szerbiából, Franciaországból, Olaszországból, Mexikóból, Albániából, Jordániából és Észak-Macedóniából.

A látogatás előtt Zelenszkij azt mondta: bíznak a NAÜ szakembereiben, de elvárják, hogy ne csak ellenőrizzék a helyzetet a nukleáris létesítményben, hanem szülessenek stratégiai döntések a látogatás eredményeként. „Az állomás ukrán tulajdonban van, és ukrán szakemberek irányítják” – mondta.

Zelenszkij azt mondta, heves harcok dúlnak Ukrajna több pontján, a déli térségben, Harkivnál és a Donyec-medencénél, mivel az ukrán csapatok minden fronton támadást intéztek az orosz erők ellen.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató