2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Schwarzenegger: Gorbacsov volt a hősöm

Von der Leyen, Boris Johnson és Macron is reagált a volt szovjet vezető halála után.

A Mandiner arról tudósít, hogy Mihail Gorbacsov halálhíre után a világ egykori és jelenlegi vezetői, politikusai

sorra nyilvánítanak részvétet,

és emlékeznek meg az utolsó szovjet pártfőtitkárról. Ursula von der Leyen, az Európa Bizottság elnöke a Twitter-oldalán azt írta: „Mihail Gorbacsov megbízható és elismert vezető volt. Kulcsfontosságú szerepet játszott a hidegháború befejezésében és a vasfüggöny lebontásában. Megnyitotta az utat a szabad Európa előtt. Ezt az örökséget nem fogjuk elfelejteni.”

A távozó brit miniszterelnök, Boris Johnson így reagált a hírre: „Szomorúan hallottam Gorbacsov halálhírét. Mindig is csodáltam azt a bátorságot és feddhetetlenséget, amellyel a hidegháborút békésen lezárta. A társadalmi nyitás iránti fáradhatatlan elkötelezettsége mindannyiunk számára példaértékű marad, különösen Putyin ukrajnai agressziójának idején.”

Hangsúlyozták, hogy az egykori kaliforniai kormányzó és hollywoodi filmsztár, Arnold Schwarzenegger személyes üzenettel búcsúzott Gorbacsovtól, akit a barátjának és hősének nevezett. „Van egy régi mondás: Soha ne találkozz a hőseiddel. Szerintem ez a legrosszabb tanács, amit valaha hallottam. Mihail Gorbacsov volt az egyik hősöm, megtiszteltetés és öröm volt találkozni vele. 

Hihetetlenül szerencsés vagyok, hogy a barátomnak mondhattam. Mindannyian tanulhatunk a fantasztikus életéből” 
– írta.

Emmanuel Macron francia elnök „a béke emberének” nevezte Gorbacsovot, akinek döntései utat nyitottak a szabadsághoz az oroszok számára. „Az európai béke melletti elkötelezettsége megváltoztatta közös történelmünket” – tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató