2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Lengyelország háborús jóvátételt fog követelni Németországtól

Azt mi is megtapasztalhattuk, hogy a németek nem szívesen fizetik ki a tartozásaikat, de “régi fegyverbarátaink” nem csak nekünk lógnak, hiszen a lengyelek ugyan azt kapták jutalmul, amit mi büntetésül, és továbbra sem férnek hozzá a nekik is kijáró uniós kifizetésekhez.

Jaroslaw Kaczynski azonban a mostani tartozások mellett egy régebbit számon kért Berlinen: Lengyelország nevében háborús jóvátételt követelt Németországtól, az 527,8 ezermilliárd forintnak megfelelő összegre rúgó lengyel veszteségekről szóló jelentés ismertetésekor.
A jelentést a  2017 szeptembere óta működő lengyel parlamenti munkacsoport készítette. Kaczynski a terjedelmes dokumentumnak  a varsói Királyi Várban szervezett bemutatóján kijelentette:

Amásodik világháború kitörésének 83. évfordulója az arról szóló döntés napja is, hogy nemzetközi színtérre vigyük az ügyet (…) és kártérítést kapjunk azért, amit Németország tett 1939 és 1945 között.

Közölte: a német támadás következtében elszenvedett lengyel károkat “konzervatív”, visszafogott módszert alkalmazva 6,2 ezermilliárd zlotyra (527,8 ezer milliárd forint) becsülték.

 

(MTI - PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató