2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Menstruációs szabadságot vezetnek be a terézvárosi önkormányzati cégeknél

„Terézváros képviselő-testülete ma a javaslatomra elfogadta, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsunk a dysmenorrheás nőknek” - írja Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere. A dysmenorrhea fájdalmas menstruációt jelent.

„A szabadság nem alanyi jogon jár, a közelmúltban elfogadott spanyol szabályozásnak megfelelően orvosi igazolást kell beszerezni a nőknek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át, mely jogosultságot kétévente kell felülvizsgálni.”

Soproni azt írja, a törvények nem teszik lehetővé, hogy az extra szabadnapot a polgármesteri hivatalban is bevezessék, ezért Palkovics László miniszterhez fordult, hogy a menstruációs szabadságot törvénybe iktassák.

„A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy »dobj be két algoflexet meg nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat«. Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. Márpedig jelenleg a jogalkotás nem vesz tudomást ezekről a nőkről. Kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved a dysmenorrheától, azaz a fájdalmas menstruációtól. Az a politikus, aki a társadalom ekkora hányadának, nők százezreinek problémájával nem foglalkozik, nem méltó arra, hogy bárkit is képviseljen. Az állam minden szintjének kötelessége foglalkozni a jelenséggel” - írja.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató