2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az Európai Parlament előtt a LIBE-jelentés, megvonnák a forrásokat Magyarországtól

A magyar baloldal évek óta azon dolgozik Brüsszelben, hogy megvonják a forrásokat Magyarországtól.

Az elmúlt években Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára, a korrupciós botrányba keveredett Cseh Katalin, Karácsony Gergely és Hadházy Ákos is mindent elkövetett, hogy az Európai Bizottság megvonja az uniós forrásokat Magyarországtól, hogy ezzel minél többet ártson a jelenlegi kormánynak. Két hét múlva ismételten Magyarország lesz napirenden az Európai Parlamentben (EP).

Magyarországot elítélő jelentést fogadott el még július 13-án az Európai Parlament balliberális többségű állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) tagja, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti EP-képviselő az által jegyzett dokumentum alapján azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy egyelőre ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet – olvasható az Origo cikkében.

Az M1 csatorna “Ma Reggel” című műsorában ezzel kapcsolatban Kovács Attila, az Alapjogokért Központ uniós kutatási igazgatója úgy fogalmazott: új eszközöket keresett az uniós bizottság, hogy megtudja büntetni azokat a tagállamokat, akik nem voltak hajlandóak elfogadni az általuk diktált feltételeket. Ezt egyfajta pénzügyi zsarolási eszközzel, ideológiai-politikai okokból teszik meg, gyakorlatilag bizonyítékok nélkül, konkrétumokat nélkülözve.

A LIBE-bizottság szerint ki kell zárni a finanszírozásból azokat a magyar kohéziós programokat, amelyek hozzájárulhatnak az uniós forrásokkal való visszaéléshez vagy a jogállamiság megsértéséhez. A LIBE javasolta továbbá, hogy az Európai Tanács is állapítsa meg, hogy Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata.

A jelentéstervezetet az Európai Parlament következő, szeptember 12–15. között esedékes strasbourgi plenáris ülésén vitatják meg, és szavazást is tartanak róla. Két hét múlva tehát ismét Magyarország lesz napirenden az EP-ben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató