2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: Láthatóan többször károsodott a zaporizzsjai atomerőmű

Az ügynökség úgy döntött az állapotfelmérés után, hosszútávon gondoskodnak az erőműbeli jelenlétről.

Az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű láthatóan többször is megsérült – jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója pénteken a Reuters jelentése szerint, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

A nemzetközi szervezet vezetője – aki küldöttség élén csütörtökön tett látogatást a nukleáris létesítményben – hangsúlyozta, hogy „ez tarthatatlan”. Hozzátette, hogy az atomerőműben tartózkodása alatt „kényelmetlenül közelről” hallatszott a harc zaj. 

„Voltak pillanatok, úgy kétszer-háromszor, amikor nyilvánvaló volt, hogy nehézfegyverekkel, aknavetőkkel tüzelnek.

Tényleg nagyon zavaró volt, mondhatom, mindannyiunk számára” – fogalmazott Rossi.

 

Az ügynökség gondoskodik a hosszútávú jelenlétről

A NAÜ-igazgató a Twitteren közzétett videójában ismét megerősítette, hogy csapata továbbra is jelen lesz a zaporizzsjai atomerőműben. „Épp most fejeztem be az első áttekintést azokról a kulcsfontosságú területekről, amelyeket a létesítmény első megközelítése során látni akartunk. Természetesen itt még sok a tennivaló. A csapatom marad. És ami a legfontosabb, gondoskodunk a hosszú távú jelenlétről” – hangoztatta Grossi.

A NAÜ-ellenőrök többsége – köztük Grossi – csütörtöki látogatása után elhagyta az atomerőművet. A szervezet öt szakértője maradt a létesítményben.

„Az oroszok hazudnak, manipulálják és elferdítik a zaporizzsjai atomerőmű valós helyzetét”

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy az oroszok „hazudnak, manipulálják és elferdítik a zaporizzsjai atomerőmű valós helyzetét, és csak a nekik kedvező információkat terjesztik a NAÜ-misszió látogatásáról”.

„Az orosz megszállók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója ne ismerkedhessen meg a zaporozsjei atomerőmű valós helyzetével” 
– szögezte le a vállalat. Emlékeztetett arra, hogy az erőműben túlnyomó többségben csak az orosz propaganda-média képviselői lehettek jelen a NAÜ-küldöttség látogatásakor, az oroszok nem engedték be az ukrán és külföldi újságírókkal érkező buszokat.

„Ezenkívül a megszállók hazudnak az atomerőmű infrastruktúráját ért ágyúzásokról, a keletkezett károkról, és előre láthatóan az ukrán fegyveres erőket hibáztatják mindezért” – figyelmeztetett az Enerhoatom. Hozzátette, hogy az orosz katonai teherautókat, amelyek minden tűzbiztonsági előírást megsértve vannak az erőműben, az oroszok „vegyvédelmi csapatok” felszereléseként mutatták be a NAÜ szakértőinek.

A felek hetek óta egymást vádolják az erőmű és környékének lövetésével „Ráadásul a megszállók nem engedték be a missziót az erőmű krízisközpontjába, és elrejtették az ott tartózkodó orosz katonákat a NAÜ-misszió szeme elől” – írta a vállalat. Megjegyezte, hogy az oroszok a NAÜ-missziónak egy előre megrendezett „műsort” mutattak be, amelyben

„Enerhodar lakói panaszkodnak az ukrán fegyveres erők állítólagos ágyúzása miatt”.

Eközben „elhallgattatták a mobilkommunikációt és az internetet Enerhodarban, hogy megakadályozzák az atomerőműről és a városról készült fényképek, videó- és műholdas felvételek nyilvánosságra kerülését”.

Az orosz és az ukrán fél hetek óta egymást vádolja a nukleáris létesítmény és az annak helyet adó Enerhodar város lövetésével.

(MTI)


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató