2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Oroszország szerint Európa könnyedén megoldhatná az energiaválságot

Az Állami Duma elnöke szerint az európai vezetőknek csak két kiútjuk van abból a helyzetből, amit maguknak teremtettek.

„Európa megoldhatná energiaválságát az Oroszország elleni szankciók eltörlésével és a leállított Északi Áramlat-2 gázvezeték elindításával” – mondta pénteken az orosz parlament alsóházának elnöke.

Németország február 22-én állította le az Északi Áramlat-2 balti-tengeri gázvezeték projektjét, mindössze két nappal azelőtt, hogy Oroszország Ukrajnába küldte csapatait egy általa „különleges katonai műveletnek” nevezett akció keretében, és miután a Kreml hivatalosan is elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár régiót – írja a Reuters.

A hírportál arról is beszámolt, hogy egyes európaiak önkéntesen csökkentették energiafogyasztásukat, többek között korlátozták az elektromos készülékek használatát és a munkahelyi zuhanyzást, hogy pénzt takarítsanak meg, miközben a vállalatok felkészültek az esetleges élelmiszer-rációkra. 

Vjacseszlav Volodin, a Duma elnöke, Vlagyimir Putyin elnök szövetségese szerint Oroszország nélkül lehetetlen az energiabiztonság.

Eljött az igazság pillanata az európai vezetők számára. Két kiút van abból a helyzetből, amelyet maguknak teremtettek”  – írta a Telegramon.

„Az első: feloldják az országunk elleni illegális szankciókat és elindítják az Északi Áramlat 2-t. A második: mindent úgy hagynnak, ahogy van, amely gazdasági problémákhoz vezet és még nehezebbé teszi a polgárok életét.”

Európa legmegosztóbb, 11 milliárd dollárba kerülő energetikai projektje 2021 szeptemberére készült el, de a Németország és az Európai Unió általi hitelesítésig üresen állt.”

Moszkva ukrajnai katonai akciói átfogó szankciókat váltottak ki a Nyugat részéről, az Oroszországból érkező energiaszállítások csökkenéséhez vezettek, és világszerte többéves csúcsra szították az inflációt – írja a hírportál.

Az Északi Áramlat-2-vel párhuzamosan a Balti-tenger medrében futó, még működő Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő gázszállítás a normál kapacitás ötödére csökkent, és szerdán háromnapos karbantartási munkálatok miatt teljesen leállt.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató