2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Lekapcsolták a hálózatról a zaporizzsjai atomerőművet

Tűz alá helyezték az ukrán erők a zaporizzsjai atomerőművet az oroszok szerint. A robbanásba egy fontos távvezeték is megsérült. Alig egy napja érkezett az ENSZ nukleáris ügynökségének felügyelőiből álló csoport. A szervezet igazgatója szerint a létesítmény láthatóan többször is megsérült.

Az atomerőművet most kikapcsolták, egyelőre saját szükségleteit próbálja ellátni, írta Vlagyimir Rogov, a Kreml által kinevezett környékbeli adminisztrációs csoport egy tagja.

Szombat reggelig sem az ukrán kormány, sem az ország atomenergetikai szolgáltatója, azaz az Enerhoatom nem kommentálta az ügyet.

A zaporizzsjai atomerőművet ismét elvágták az utolsó megmaradt, fő távvezetékétől, de a létesítmény egy tartalékvezetéken keresztül továbbra is táplálja az áramot az ukrán hálózatba – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az AFP szerint.

Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szervének ellenőrei csütörtökön érkeztek meg a helyszínre, egy öt fős csoport pedig ott is maradt, hogy felügyeljék Európa legnagyobb atomerőművének a biztonságos működését. A NAÜ megfigyelőit kevesebb mint 48 órával az érkezésük után tájékoztatták magas rangú ukrán munkatársaik arról, hogy az erőmű negyedik, egyetlen addig üzemelő, 750 kilovoltos távvezetéke leállt. (A másik három már a háború korábbi szakaszában elszállt.)

A zaporizzsjai erőmű a múlt hét óta többször is teljesen lekapcsolódott az ukrán áramhálózatról, de az ukrán állami energiavállalat, az Energoatom pénteken bejelentette, hogy az atomerőmű második reaktora ismét működésbe lépett, így már két blokk termeli az áramot az ukrán lakosság számára. Az oroszok által támogatott helyi hatóságok másnap viszont azt közölték, hogy mivel a folyamatos lövések tönkretettek egy kulcsfontosságú távvezetéket, és mélyen behatoltak az erőmű épületébe, szombat reggel ismét leállt az erőmű.

 

(TheGuardian - AFP)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató