2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Tragédia, pánik és világvége az Indexen: olvasóik nem tudják befizetni a számlákat

Alább közöljük az Index cikkét, amiben semmiféle változtatást nem teszünk, nem teszünk hozzá, nem veszünk el. 

Íme:

Érkeznek a rezsiszámlák, szerkesztőségünkbe pedig az elégedetlen kommentek. Akad olyan fogyasztó, akinek háromezer forintos számlából lett húszezer fölötti, de arról is kaptunk levelet, hogy tizenhárom köbméter gázfogyasztást valakinek tizenkétezer forintért számláztak, másnak 16 köbméteres fogyasztást százötvenezer forintért.

„Ez nem brutális emelés, hanem tragikus” – kezdi levelét egyik olvasónk, aki vállalkozóként eddig elfogadható áron kapott áramot, számlája 37 ezer forintot mutatott. A következő számla már 237 ezer 53 forint, az év végi hónapokban becslése szerint már hétszázezer forintról is kaphat fizetési felszólítást. 

Kigazdálkodhatatlan! Megpróbáltam visszajönni az egyetemes szolgáltatásba, ahol a mikrovállalkozókra kapható támogatásra jogosult lennék, de ez nem engedélyezett. Ennyi, a roló lehúzva
– fogalmazott az Indexnek küldött levelében F. János.

A magyar kormány júliusban egy hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, ami augusztusban lépett életbe. Ebben fogalmazták meg, hogy a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti.

Az igazság pillanata

A bejelentést követően napokig csak találgatni lehetett, pontosan hogyan fog megváltozni az eddigi védett ár, majd nyilvánosak lettek a részletszabályok, az internetet ellepték a különböző rezsikalkulátorok. Ezekben a napokban jött el az igazság pillanata. A lakossági fogyasztókat is lesújtó változás a vállalkozásoknak valóságos rémálom, van olyan cég, amely az eddigi 250 ezer forint helyett már 1,3 millió forintot fizet a villanyért. Az erről szóló cikkünkben olvasóinkat arra kértük, osszák meg velünk tapasztalataikat.

Van olyan fogyasztó, akinek az általa augusztus hónapban elfogyasztott 13 köbméter gázt a szolgáltató teljes egészében piaci áron számlázta ki, ez néhány ezer forint helyett tizenezres tétel lett, de ami ennél is érdekesebb, egy másik olvasónk 16 köbméter gázfogyasztásra 150 ezer forint fölötti számlát kapott.

Mi nagycsaládosként sz*vtuk meg rendesen, tavaly vettük a házat, novemberben lett bekötve a gáz. A nyílászárókat idén javítjuk, újszülött volt a lányunk, így meleg kellett, fogyott a gáz. Kifizettünk mindent becsülettel, beállítottunk olyan átalányt, hogy ne legyen meglepetés a következő szezonban. Jelenleg van körülbelül ezer köbméter túlfizetésünk, az átalányt átállítottuk augusztus elsején a nagycsaládos limit alá, most mégis kaptunk egy 120 ezer forintos számlát. Azt akarják, hogy a 25 ezer forintos számlánk helyett fizessünk 120 ezret, pedig jelenleg ők tartoznak nekünk

– fogalmazott egy másik olvasónk.

Egy család arról számolt be, hogy a június 8-tól július 8-ig elszámolt, 24 köbméteres fogyasztása 3300 forint volt, míg az augusztusi, 25 köbméteres fogyasztás már pont a duplájába került. „Ezt a matekot nem értem, az egy köbméter nyomta meg majdnem a duplájára?” – fogalmazott a családfő. Szintén levélben érkezett a nyári számlák közötti különbség: a júniusi kontó 4543 forint, a júliusi 3864 forint, az augusztusi számla már 21 189. Egy olvasónk azt fűzte hozzá: 17 ezer forintos számla után 45 ezer forintról érkezett levél, „mintha csak villanyóracsere lett volna”.

Késlekedő ügyintézés

Sokan küldték el visszajelzésüket azzal kapcsolatban, hogy alig vagy egyáltalán nem érik el az ügyfélszolgálatot, hogy segítséget, részletes tájékoztatást kapjanak számláikkal kapcsolatban. Egy észrevétel szerint a szolgáltató már július előtt sem tudta tartani a harmincnapos válaszidőt; egyik olvasónknak egy július 18-án beadott dokumentációra kétszeri, türelmet kérő levél érkezett, majd ennek lejárta után azt a tájékoztatást kapta, hogy szeptember 14-én kezdik az előzetes feldolgozást.

Eddig sem volt rövid az ügyintézés, mi lesz itt?
– fűzte hozzá olvasónk.

A fentebb említett egyik beszámolóban, ahol a család 25 ezer forint helyett fizet 120 ezer forintot, szintén megosztották lapunkkal: számukra is elérhetetlen egyelőre az ügyfélszolgalat, e-mailben próbálnak segítséget kérni.- zárta cikkét az Index.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató