2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Forrong Európa: Akár kétharmadot is szerezhet az olasz jobboldal

Egyre erősebb az olasz jobboldali szövetség: a egfrissebb felmérések szerint a szavazatok 47 százalékát szerzi meg a szeptember 25-i előre hozott olaszországi választásokon a hárompárti koalíció.

A második helyen a négypárti baloldali választási szövetség áll 29 százalékkal, őket követi a centrista Öt Csillag Mozgalom 12, illetve az Élő Itália vezette balliberális kétpárti szövetség 7 százalékkal.

A Magyar Nemzet szerint a kérdés tehát nem az, hogy kormányra kerül-e, hanem hogy kétharmados többséget tud-e szerezni az Olaszország Testvérei, a Liga és a Hajrá, Olaszország! alkotta jobboldali összefogás. A YouTrend közvéleménykutató szerint a jelenlegi mintegy 18 százalékpontos előnyét legalább 21-22 százalékpontra kellene növelnie a jobboldalnak ahhoz, hogy sikerüljön alkotmányozói többséget szereznie az alsóházban és a szenátusban egyaránt.

A legfrissebb felmérések alapján 246-255 mandátumuk lesz a 400 fős alsóházban és 125-127 szenátori helyük a 200 tagú felsőházban. A mandátumok harmadát az egyéni jelöltek között, kétharmadát arányos rendszerrel osztják szét a pártokra leadott voksok alapján.

A listás szavazáson akár az 50 százalékot is elérheti a jobboldal, ez a mandátumok közel 60 százalékát jelentené. Ha pedig olyan a közhangulat, hogy a szavazatok ilyen nagy arányát kapja meg egy választási szövetség, akkor általában az egyéni mandátumok terén is tarolni szokott. Vagyis elképzelhető, hogy a jobboldal a kétharmados többséget is megszerzi
 – mondta a lapnak Szomráky Béla Olaszország-szakértő.

A jobboldal megszorongatására csupán akkor lenne képes a baloldal, ha mindhárom blokk összefogna egymással, ám erre kevés az esély. A liberális blokkban helyet foglaló Akció nevű párt vezetője, Carlo Calenda például azt mondta, azért nem csatlakozik a baloldali pártok csapatához, mert olyan formációk és politikusok is tagjai lettek, akiket az olaszok látni sem bírnak. A legerősebb baloldali alakulat, a Demokrata Párt vezetője, Enrico Letta pedig hangsúlyozta, sem a liberálisok legerősebb erejével, az Élő Itáliával, sem az Öt Csillag Mozgalommal nem akar szövetkezni.

A baloldalnak nincsen közös víziója, egyedül a jobboldal iránti gyűlölet tartja egyben – hangoztatta Giorgia Meloni, a legnépszerűbb jobboldali párt, az Olaszország Testvérei elnöke. Olaszország modern kori történetében példátlan lenne a kétharmados többség, amely feljogosítaná a kormányt arra, hogy népszavazás kiírása nélkül módosítsa az alkotmányt.

Ez arra ad lehetőséget, hogy egy sor változást eszközöljenek az 1948-ban született alkotmányban – hangsúlyozta Szomráky Béla, aki szerint az egyik ilyen változtatás az adózás lehetne.

Az alkotmány megkötötte a kormányok és a parlamentek kezét, hiszen progresszív adózási formát ír elő. A baloldal ez alapján főleg a középosztállyal fizettet adót – emlékeztet a szakértő. Ezzel szemben a hárompárti jobboldali koalíció választási programja az adócsökkentések mellett egykulcsos adórendszert tervez bevezetni. A szövetség azt is világossá tette, hogy a franciaországiéhoz hasonló elnöki rendszert kíván bevezetni, amelyben az államfőt közvetlenül a nép, nem a parlament választaná meg. Mindez azt is jelenti, hogy a baloldali Sergio Mattarella államfő nemrég meghosszabbított mandátuma is lerövidülne, helyet adva egy esetleges jobboldali jelöltnek.

A jobboldal az alkotmánymódosítással megakadályozhatná a baloldal azon kísérleteit is, hogy állampolgársághoz juttassa a migránsokat, ezáltal újabb szavazókat szerezzen magának – mondta Szomráky Béla.

Az elmúlt húsz évben több kísérlet történt Olaszországban azért, hogy kibővítsék az állampolgárságot megszerzők körét. A „ius soli” értelmében az Olaszországban született gyermekek automatikusan megkapták volna az állampolgárságot. A „ius scholae” törvénytervezet célja pedig az, hogy olyan, a 18. életévüket még be nem töltött külföldi gyermekek juthassanak állampolgársághoz, akiknek a szülei rendezett jogi viszonyok között élnek megszakítás nélkül Olaszországban, és gyermekük legalább öt éven keresztül tanult olasz közoktatási intézményben. A jobboldal eddig sikeresen megakadályozta ezeket a törekvéseket, alkotmánymódosítással pedig véget is vethetne ezeknek.

A kétharmados többséggel ráadásul bebetonozhatnák azokat a bevándorlásellenes törvényeket – például a migránsokat szállító hajók kikötésének tilalmát –, amelyeket a Ligát vezető Matteo Salvini belügyminisztersége idején (2018–19) vezettek be, de amelyeket a baloldal visszavont. Giorgia Meloni – aki a leendő jobboldali kormányban a miniszterelnöki posztra esélyes – azt mondta nemrég, hogy Afrika és Európa közötti hajóblokáddal akarja leállítani az olaszországi partok felé tartó migrációt.

Afrikában kell regisztrációs központokat felállítani, melyekben ellenőrizhető, kinek van joga menekültként továbbmenni, és ki számít illegális bevándorlónak. Utóbbiakat vissza kell küldeni oda, ahonnan érkeztek – közölte.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató