2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Német lap: Régen Mussolini volt a példakép – ma Orbán Viktor az

„A Fratelli d'Italia célja a mai Magyarországhoz hasonló illiberális demokrácia kialakítása” – olvasható a Tages Anzeiger véleménycikkében.

„Az Olasz Testvérek és jobboldali szövetségük nem fogja visszavezetni Olaszországot a fasiszta időkbe, ha megnyerik a választásokat: céljuk egy olyan illiberális demokrácia, mint Magyarországon” – olvasható a svájci lap véleménycikkében.

A Fratelli d'Italia, amelyet Giorgia Meloni tíz évvel ezelőtt alapított, egy posztfasiszta párt, az európai új jobboldalhoz tartozó konzervatív, nacionalista erő.

Meloni és társai „Olaszország valódi átalakítására” törekszenek. Az elképzelés az, hogy a franciaországihoz hasonló elnöki rendszert vezetnek be, népszavazással együtt. Akkor az elnök már nem csak az alkotmány garanciája, hanem az uralkodó lenne. Ez szakítást jelentene az olasz parlamentáris köztársasággal, amely a háború után jött létre.

A Fratelli d'Italia célja a mai Magyarországhoz hasonló illiberális demokrácia kialakítása. Végül is Orbán Viktor nagy példakép Giorgia Meloni számára”
– fűzte hozzá a szerző.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató