2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az uniós polgárok elsöprő többsége támogatja az Oroszország elleni szankciókat

Az unió 27 tagállamának 26 468 polgára vett részt a nyári Standard Eurobarométer felmérésen.

A felmérésen a résztvevőknek személyesen vagy online kellett válaszolni többek között olyan kérdésekre, hogy mit gondolnak az Európai Unió jelenlegi gazdasági helyzetéről, támogatják-e az Unió megújuló energiába való beruházásait, szerintük mi az EU legfőbb kihívása jelenleg, vagy támogatják-e az Oroszország ellen bevezetett szankciókat. A 2022. június 17. és július 17. között végzett felmérésből kiderül, hogy: a megkérdezettek 47%-a pozitívan vélekedik az unióról, ami 2009 ősze óta a legmagasabb szint, és két százalékkal többen, 49% nyilatkozták azt, hogy bíznak az EU-ban.

A válaszadó polgárok a korábbi felmérésekhez hasonlóan támogatják Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújára adott uniós választ. A résztvevők 78%-a támogatja az EU által az orosz kormányra, vállalatokra és magánszemélyekre kivetett gazdasági szankciókat. A legtöbben, 92% a humanitárius segítségnyújtást támogatják, míg tíz válaszódóból hét a katonai felszerelések beszerzésének és Ukrajnába irányuló szállításának finanszírozását is. A felmérésben résztvevők több mint a fele, 62%-a állította a felmérésen azt, hogy az ukrajnai háború súlyos következményekkel járt a személyes pénzügyeire.

A felmérésben a résztvevő állampolgárokat a jelenleg is bizonytalan gáz- és energetikai helyzetről is megkérdezték. Az uniós polgárok 87%-a egyetért azzal, hogy csökkenteni kell az orosz energiaforrásoktól való függőséget, és az EU-nak megújuló energiaforrásokba kell befektetnie. A válaszadók 86%-a nyilatkozta azt, hogy az uniós országok gáztárolóit azonnal fel kell tölteni, hogy télen zavartalan legyen az ellátás. 83%-uk támogatja, hogy az uniós tagállamok közösen vásároljanak energiát más országokból, hogy jobb árért tudják megvásárolni. A válaszadók 78%-a nyilatkozott úgy, hogy közelmúltban lépéseket tett az energiafogyasztása csökkentése érdekében, vagy a közeljövőben tervezi ezt megtenni.

A felmérésből az is kiderül, hogy az unió gazdasági helyzetének kedvező megítélése 2022 eleje óta öt százalékponttal csökkent, most 40%-on áll. A válaszadók több mint a fele, 51%-a nyilatkozta azt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet rossz. Az unió gazdasági helyzetének megítélése mellett, romlott a nemzetgazdaságok pozitív megítélése is, ugyanis öt százalékponttal többen, a résztvevők 64%-a gondolja azt, hogy a jelenlegi nemzetgazdaság helyzete rossz, és arra számítanak, hogy ez a következő egy évben még tovább romlik. A megkérdezett uniós polgárok több mint fele, 56% úgy véli, hogy a unió legnagyobb gazdaságélénkítő csomagja, a NextGeneration lehet a válasz a gazdasági kihívásokra.

A felmérés szerint növekszik az euró támogatottsága. Tíz válaszadóból nyolcan támogatják az egységes valutát, és az euróval rendelkező európai gazdasági és monetáris uniót.

Ehhez szorosan kapcsolódik a felmérésnek az a része, ahol a résztvevőknek a legfőbb aggályairól kellett beszámolniuk. Az inflációval és az energiaellátással kapcsolatos aggodalmak mind nemzeti, mind uniós szinten megemelkedtek. A felmérés szerint arra a kérdésre, hogy mik az Európai Uniót érintő legnagyobb kihívások a válaszadók 34%-a az első helyre sorolta az áramelkedést/inflációt/megélhetési költségek kategóriáját, ez 10 százalékponttal emelkedett. Második helyen az energiaellátást 28%-nyian, ez 12 százalékponttal emelkedett. Ez korábban a hetedik helyen szerepelt a listán. A harmadik helyen a nemzetközi helyzet áll, 28%-kal.

Hasonló számok jöttek ki mikor az résztvevőket arról kérdezték, hogy számukra mi jelentik jelenleg a legfőbb aggályt. A megkérdezettek több mint felének, 54%-nak az emelkedő árak/infláció/megélhetési költségek jelentik a legfőbb aggályt. Második helyen itt az energiaellátás áll, 22%-kal, míg a harmadik helyen a gazdasági helyzet 20%-kal.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató