2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Die Zeit: Ha Olaszország „orbánizálódna, az nagy veszélyt jelentene az országra, de Európára is”

A német lap Enrico Lettával elemezte az olasz és úgy en bloc, az európai helyzetet.

A Die Zeit nevű német lap interjút készített Enrico Letta volt olasz miniszterelnökkel, akivel kielemezték az olaszországi és az európai helyzetet. Az interjú során Letta kitért arra, hogy szerinte milyen párhuzam van Meloni és Orbán között: mindkettő gyengíteni akarja Európát.- szemlézte a mandiner.hu.

Hozzátette, hogy Meloni „nagy veszélyt” jelent Olaszországra, mivel szoros kapcsolatot ápol ilyen politikusokkal. Letta a helyzetértékelés során szépen felsorolta, hogy melyek azok a szereplők akik gyengíteni akarják Európát Orbán mellett: a lengyel PiS párt, a spanyol VOX párt, Marine Le Pen és Donald Trump.

Hozzátette, hogy ezek a pártok elutasítják az éghajlatváltozást, az újjáépítési alap ellen szavaztak vagy tartózkodtak, és a nemzetállamok vétójogát európai szintre akarják kiterjeszteni. Letta rámutatott továbbá, hogy szerinte Orbán Viktor használja leggyakrabban a vétót. 

Az olasz helyzetről

Ha azonban Olaszország, Európa egyik nagy országa egy Meloni vezette kormánnyal „orbánizálódna, az nagy veszélyt jelentene az országra, de Európára is”. A migrációs politika kapcsán Letta elmondta, hogy ezt a problémát egyetlen ország sem tudja egyedül megoldani, „szerves migrációs politikára van szükségünk egész Európában, és le kell győznünk Orbán Viktor vagy a lengyel PiS európai szintű ellenállását”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató