2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Honvédelmi miniszter: Magyarország és Lengyelország erős katonai szövetségesek

Magyarország és Lengyelország erős katonai szövetségesek, ez nem változott és a jövőben is így marad – mondta a honvédelmi miniszter, miután tárgyalt Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszterrel a lengyelországi Kielcében. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: a két ország közötti történelmi szövetségre alapozva, a közös érdekek és értékek mentén Magyarország és Lengyelország kapcsolata a jövőben is képes arra, hogy szoros, erős és hatékony maradjon.

Kiemelte: a magyar-lengyel katonai együttműködés kiváló az EU és a NATO és a V4 keretben is, a két országban egyaránt jelentős mértékű haderőfejlesztési program pedig további kooperációra ad lehetőséget. Emlékeztetett: a NATO keleti szárnyának megerősítéséről a szövetséges államok a madridi NATO-csúcstalálkozón döntöttek, ebben pedig Magyarország jelentős szerepet vállal.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: továbbra sem szabad figyelmen kívül hagyni az ukrajnai háború hatását az illegális migrációra, amelyet mind az EU, mind a NATO szintjén napirenden kell tartani a regionális és globális biztonság fenntartása érdekében.

A miniszter Kielcében a lengyel-magyar katonai kétoldalú kapcsolatok erősítése érdekében végzett tevékenységéért “Szövetségért érdemjelet” adományozott Rajmund Andrejczak vezérezredesnek, a Lengyel Hadsereg vezérkari főnökének, valamint részt vett a Nemzetközi Védelmiipari Kiállítás megnyitóján is.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató