2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kína innentől jüanban és rubelben fizet a gázért

Megállapodtak a kínaiak és az oroszok, a váltás várhatóan gyengíti a dollárt.

A Gazprom és a Kínai Nemzeti Kőolajipari Vállalat (CNPC) a Power of Siberia-n keresztül történő szállításért járó fizetéseket rubelre és jüanra váltja át. Az erről szóló megállapodás az orosz cég vezetője, Alekszej Miller és a CNPC igazgatótanácsának elnöke, Dai Houliyan találkozóján született. A találkozóra videokonferencián keresztül került sor a Keleti Gazdasági Fórumon.

A Gazprom sajtóközleménye szerint a találkozó során a keleti útvonalon (a Power of Siberia gázvezetéken) keresztül történő gázvásárlásra és -értékesítésre vonatkozó hosszú távú szerződéshez további megállapodásokat írtak alá.

Legfőképpen a Kínába irányuló orosz gázszállítások kifizetésének az országok nemzeti valutáiban – rubelben és jüanban – történő teljesítésére való átállást rögzítették”
– közölte a vállalat.

Miller úr az új fizetési mechanizmust „kölcsönösen előnyös, időszerű, megbízható és praktikus megoldásnak” nevezte. Véleménye szerint ez egyszerűsíteni fogja a fizetéseket, és „további lendületet ad” az orosz és a kínai gazdaság fejlődésének. Várhatóan az akció gyengíti majd a dollárt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató