2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Őrjöng a Népszava: A Fidesz támogatottsága úgy nőtt, hogy elégedetlenek az emberek

Annak ellenére is nőtt a Fidesz–KDNP támogatottsága augusztusban, hogy egyre magasabb az elégedetlenek aránya az országban – ez derült ki a Publicus Intézet friss, a Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatásából.

Az augusztus 25. és 30. között, 1000 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív felmérés vizsgálta a pártok támogatottságát, valamint a megkérdezettek általános elégedettségét is.

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében a júliusi 12 százalékpontos csökkenés után némileg visszakorrigált, négy százalékpontot növekedve jelenleg 28 százalékon áll. Az ellenzéki pártok összevont támogatottsága a múlt hónapokhoz képest nem változott érdemben, mindössze egy százalékpontot növekedve 24 százalék. A bizonytalanok aránya a júliusi 14 százalékpontos növekedés után most 4 százalékpontot csökkenve 42 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók körében 48 százalékos a Fidesz–KDNP támogatottsága, míg az ellenzéki összefogásé 40 százalék. A Mi Hazánk Mozgalom 5, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 4 százalékon áll a felmérés szerint.

A baloldalinak számító, felméréseket rendszeresen a Népszava megbízásából készítő Publicus elemzése szerint az ellenzéki pártok támogatói körében megfigyelhető enyhe mozgásokat a Jobbik táján zajló folyamatok mozgatják. A Jobbik támogatottsága csökkent, míg az eltűnő szavazók koncentráltan egyik pártnál sem jelentek meg. Megjegyzik, hogy a Jakab Péter által alapított „A Nép Pártján” mozgalom a potenciális válaszlehetőségek között volt a kutatás során, ám az érkezett válaszok aránya nem érte el az egy százalékot.

A kutatásból kiderül, hogy április óta folyamatosan nő az „inkább elégedetlenek” aránya: májusban és júniusban a megkérdezettek 57-58 százaléka érzett így, míg júliusra és augusztusra már 70-71 százalék vélekedett így. Ennek megfelelően április óta látványosan csökkent az „inkább elégedettek” aránya, augusztusban a megkérdezettek csupán 27 százaléka mondta ezt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató