2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

USA: Oroszország lőszert vásárol Észak-Koreától

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország a rövid hatótávolságú rakétákon és tüzérségi lövedékeken túl várhatóan további észak-koreai felszereléseket próbál majd vásárolni a jövőben.

Oroszország több millió tüzérségi lövedéket és rakétát vásárol Észak-Koreától a nemrég titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési adatok szerint. Ez annak is lehet a jele, hogy a globális szankciók súlyosan korlátozták az ellátási láncokat, és arra kényszerítették Moszkvát, hogy a számkivetett államokhoz forduljon katonai utánpótlásért – írja a The New York Times.

A közzététel napokkal azután történt, hogy Oroszország megkapta az első iráni gyártmányú drónszállítmányt, amelyek közül amerikai tisztviselők szerint néhánynak mechanikai problémái voltak. Amerikai kormányzati tisztviselők szerint

Oroszország döntése, hogy Iránhoz, és most Észak-Koreához fordul, annak a jele, hogy az Egyesült Államok és Európa által bevezetett szankciók és exportellenőrzések ellehetetlenítik Moszkvát, hogy beszerezze a szükséges utánpótlást.”
 

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország a rövid hatótávolságú rakétákon és tüzérségi lövedékeken túl várhatóan a jövőben további észak-koreai felszereléseket próbál majd vásárolni.

A Kremlnek aggódnia kellene, hogy egyáltalán bármit is vásárolnia kell Észak-Koreától”– mondta Mason Clark, aki az Institute for the Study of War Oroszország-csoportját vezeti.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató