2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

„Egy fiút nem nevezek lánynak” – Letartóztattak egy tanárt, mert nem volt hajlandó lánynak nevezni transznemű diákját

Börtönbe küldtek Írországban egy tanárt, mert nem volt hajlandó gendersemleges névmással szólítani az egyik, magát transzneműnek valló diákját.

Letartóztattak egy tanárt Írországban mert nem volt hajlandó lánynak nevezni transznemű diákját / Illusztráció: pixabay.com
Enoch Burke-öt kedd reggel tartóztatták le, mert megszegett egy bírósági határozatot. A döntés azt is megtiltotta, hogy tanítson vagy jelen legyen az írországi Westmeath-ben található iskolában, ahol évek óta tanított.

A vita abból indult ki, hogy a tanár megtagadta, hogy egy transznemű, magát nőnek tartó diákját a gendersemleges névmással (angolul „they”) szólítsa meg a férfiakra használt „he” névmás helyett.

Enoch Burke ellen bejelentést tettek a szülők az iskolában, ezután fegyelmi eljárás indult. A bíróság végül határozatban tiltotta meg neki, hogy az iskola területén tartózkodjon, ám mivel ő ezt megszegte, így letartóztatták – írja a Daily Mail.

Őrültség, hogy ebből a tárgyalóteremből egy börtönbe vezetnek, de nem adom fel a keresztény hitemet– mondta ma a bíróságon a férfi, miután a bíró úgy döntött, rács mögé zárja.

A Wilson's Hospital iskola ügyvédje azt mondta, „nehéz szívvel” kérték Burke börtönbe zárását, de hangsúlyozta, ügyfelének nem maradt más választása, mivel a bírósági végzés ellenére továbbra is bejárt az iskolába, hogy tanítson.

A bíróság meghallgatásán most elhangzott, hogy a tanár a felfüggesztés ellenére sem volt hajlandó távol maradni, és nap mint nap egy üres osztályterembe ült be, kijelentve, hogy ő bizony dolgozik.

„Tanár vagyok, és nem akarok börtönbe kerülni. A osztálytermemben akarok lenni, ma reggel is ott voltam, amikor letartóztattak” – mondta Enoch Burke a bírónak, majd hozzátette: nagyon szereti a tanítványait, akiknek németet, történelmet, politikát, valamint vitakultúrát tanít.

Hozzátette:

„A transzneműség ellentétes a keresztény meggyőződésemmel. Ellentétes a szentírásokkal, az ír egyház és az iskolám hitével is.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató