2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Németország: Nincs elegendő kapacitásunk a szükséges LNG-mennyiség tárolásához

Az oroszországi gázszállítás leállítását követően egyre sürgetőbb Németország számára, hogy pótolni tudja a kieső gázmennyiséget. A német Uniper gázimportőr vezérigazgatója szerint azonban ennek pillanatnyilag infrastrukturális akadályai vannak.- írja a hirado.hu.

A legrosszabb még az orosz gázszállítás leállása után következik – jelentette ki Klaus-Dieter Maubach, a legnagyobb németországi gázimportőr, az Uniper vezérigazgatója a milánió Gastech konferencián a CNBC riporterének. A gázimportőr-vállalat vezetője rámutatott, hogy az oroszországi gázellátás bizonytalansága tovább fogja emelni az energiaárakat a tél folyamán.

 Kiemelte, hogy a nagykereskedelmi piacon lévő energiaárak a két évvel korábbi hússzorosát teszik ki. „Ezért úgy gondolom, hogy valóban nyílt megbeszélést kell folytatnunk, mindenkivel, aki vállalja a felelősséget a megoldás módjáról” – tette hozzá, majd arról is kitért, hogy dolgoznak az oroszországi gáz pótlásán. Elmondása szerint már leszerződtek egy ausztrál vállalattal, valamint azon dolgoznak, hogy fokozzák az amerikai piacról származó LNG behozatalát.

Maubach megjegyezte,

hibáztak, amikor nem gondolkodtak előre a tárolókapacitások bővítésén.

„Ha valamiben hibáztunk energiaszektori szereplőként, és ehhez hozzávenném a jogalkotókat is, hogy nem helyeztünk kell súlyt az import infrastruktúránk fejlesztésére” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy ha három-négy LNG-terminállal több lenne Németországban, akkor most nem lennének ebben a helyzetben. Kiemelte, hogy Európában jelenleg százszázalékosan telítettek az LNG-tárolók.

Újságírói kérdésre válaszolva a vezérigazgató arra is kitért, hogy pénteken tárgyalni fognak a német kormánnyal, mert gyors döntésre lesz szükség a helyzet kezeléséhez. Hangsúlyozta, hogy bár nem híve a piac szabályozásának, azonban akár az energiahordozókra kivetett ársapkákról lesz szó, akár másfajta megoldásról, választ kell adniuk a kialakult problémákra.

Maubach arra is kitért, hogy több mint ötvenéves üzleti együttműködés köti őket az orosz Gazpromhoz, amit megbízható partnerként tartottak számon. Azonban az oroszországi gáz fegyverként használása az európai politika befolyásolására megrontotta a viszonyt, amelyet valószínűleg nem lesznek képesek helyreállítani a következő években.

Az alternatív gázforrások felkutatása ellenére azonban az EU szankciós politikája súlyos csapást mért az Uniperre, mivel az orosz Gazpromtól érkező energiahordozó helyett a spotpiacról volt kénytelen vásárolni gázt, hogy teljesíteni tudja a szerződéses kötelezettségeit. Annak érdekében, hogy a német vállalat talpon maradjon, a szövetségi kormány előbb egy 20 milliárd euró (8077 milliárd forint) értékű támogatási csomagot biztosított az Unipernek, ebben a hónapban pedig további 7 milliárd euró (kb. 2827 milliárd forint) támogatást nyújtott neki.

Az Uniper több mint 12 milliárd eurós (kb. 4846 milliárd forint) deficitet jelentett az első fél évben, ami a legnagyobb veszteségek közé tartozik a német vállalatok történetében.

A múlt hónapban a cég további 4 milliárd eurót kért a német állami hitelező KfW banktól, miután már a meglévő 9 milliárd eurós hitelkeretét is teljesen kimerítette.

A német vállalat részvényei kedd reggel is tovább zuhantak mintegy 3,5 százalékkal, összességében pedig 88 százalkot veszítettek az értékükből.

 

(hirado.hu)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató