2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Putyin: az agresszív nyugat veszélyt jelent az egész világra

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat szankciói rövidlátóak és veszélyt jelentenek az egész világra, amely szerinte emiatt egyre inkább Ázsia felé fordul.

A vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon tartott beszédében Putyin azt mondta, hogy a Nyugat aláásta a globális gazdaságot azzal az „agresszív” kísérletével, hogy uralmát az egész világon érvényesítse.

Hozzátette, hogy Oroszország mindent megtett annak érdekében, hogy Ukrajna képes legyen gabonát exportálni, de a globális élelmiszerpiacon a problémák valószínűleg fokozódni fognak, és humanitárius katasztrófa fenyeget.

Putyin arról is beszélt, hogy a fejlődő világot „becsapták” az élelmiszerválság enyhítését célzó, mérföldkőnek számító gabonamegállapodással. Bírálta a Törökország és az ENSZ által közvetített megállapodást, mondván, hogy az ukrán gabona nem a világ legszegényebb országaiba kerül.


Putyin az EU-ba irányuló ukrán gabonaexportról:

Megígértük, hogy mindent megteszünk a fejlődő országok érdekeinek biztosítása érdekében az élelmiszerellátás terén. És mindenki erről beszélt. Amit látunk, az egy újabb arcátlan megtévesztés! A nyilvánosság megtévesztése, a partnerek megtévesztése Afrikában, más országokban, amelyeknek nagy szükségük van élelmiszerre.

Ez csalás! Durva és pimasz hozzáállás ezekkel a partnerekkel szemben, akikért állítólag mindent megtettek. Egyszerűen becsapták őket!

Beszéltem egy európai állam vezetőjével, és megemlítettem, hogy a 21 gabonát szállító hajóból mindössze kettőt küldtek a fejlődő országokba. Most azonban már 80 hajó van, és a fejlődő országokba irányuló élelmiszer-szállítás nem növekszik. Nem is tudom, hogyan minősítsem ezt. Gyarmatosítók voltak, és még mindig gyarmatosítók! Elsősorban a saját bőrükre gondolnak, a fejlődő országok érdekei mögé bújnak, de mindent a saját érdekükben tesznek.

Putyin arról, hogy miért nem sikerül békésen megállapodni:

Mert a nemzetközi jogot mindig semmibe veszik. Most sokan azt mondják, hogy Oroszország megsérti a nemzetközi jogot. Szerintem ez teljesen valótlan. Ki kezdte az iraki háborút? Mindenféle ENSZ-szankció nélkül. Ki pusztította el Jugoszláviát, ki kezdte a háborút Európa közepén Belgrád bombázásával? Akkoriban senki sem emlékezett a nemzetközi jog elveire. Csak egy golyót kaptak Irakban, és a földdel tették egyenlővé az országot, és kész! Líbiában ugyanez a helyzet. Líbiát elpusztították. Hol van ez a nemzetközi jog? Mindenki érti, hogy ki csinálja ezt, és hogy ez nem felel meg a nemzetközi jognak, tehát kitalált szabályokról beszélnek. Milyen szabályok? Milyen szabályokat találtak ki, honnan vették őket? Hadd éljenek ezek szerint.

Putyin: Nem építünk semmit a semmiért. Megvan a technológia, kidolgoztuk. Ha szükséges, bekapcsoljuk az Északi Áramlat-2-t. "Az Északi Áramlat gyakorlatilag leállt, és mindenki azt mondja, hogy Oroszország "energiafegyvert használ". Ez badarság és ostobaság! Mi azt szállítjuk, amire partnereinknek szüksége van. A kérés beérkezik, mi pedig teljesítjük azt. Adj nekünk egy turbinát, holnap bekapcsoljuk az Északi Áramlatot.

Nem adnak semmit!

Ők maguk csinálták a szerencsétlenséget, most nem tudják, mit tegyenek. Szankciók mocsarába sodorták magukat. Csak egy kiút van, Németországban most is tüntetések zajlanak az Északi Áramlat-2 bekapcsolását követelve. Osztozunk ezekben a fogyasztói igényekben, készen állunk rá, hogy holnap is megcsináljuk, csak nyomja meg a gombot. Az Északi Áramlat-2 ellen azonban nem rendeltünk el szankciókat. Ezt az amerikaiak nyomására tették. És miért gyakorolnak nyomást? Mert háromszoros áron akarnak eladni! Ismerjük az előző amerikai kormányzat álláspontját: "Igen, hadd vásároljanak, mert mi megvédjük őket."

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató