2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Süli János lemondott államtitkári posztjáról, miután Szijjártó kritizálta

A Telex arról ír, hogy távozik posztjáról Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, ez derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. Hozzátették: megbízatása szeptember 5-i, azaz hétfői hatállyal szűnt meg. Süli János lemondása néhány nappal azután történt, hogy főnöke nyilvánosan kritizálta a munkáját, írják. Szijjártó Péter az ATV-nek nyilatkozott szeptember 2-án: „Amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap kezdi meg a második általános iskolai osztályt. 

Én elhiszem, hogy a Paks II. egy nagyon bonyolult dolog. De ennyire nem bonyolult, hogy egy gyerek születésétől második osztályos koráig ne történjen semmi.”
A lap információi szerint Süli János körül már korábban, Szijjártó nyilvános bírálata előtt elfogyott a levegő. Múlt csütörtökön nyújtotta be a lemondását, ám a pénteki kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök kérte, hogy maradjon, de helyzete ekkor már tarthatatlanná vált, írják.

Előzmények

Emlékeztettek: Szijjártó Péter május 17-én jelentette be, hogy Süli János egykori paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter nála fog dolgozni. A 24.hu korábbi cikke szerint ezzel negyedére csökkent a fizetése. Míg korábban bruttó 5 millió forintot kapott havonta hivatali feladatai ellátásáért, államtitkárként ennek már csak a negyede, 1 millió 296 ezer forint járt neki. Hangsúlyozták: kinevezésével ráadásul elbukta a hathavi búcsúpénzét is, 30 millió forintot, amit a miniszteri megbízatása megszűnése miatt kaphatott volna.

A Telex azt írja, hogy Aszódi Attila atomenergia-szakértő, a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Karának dékánja szerint leghamarabb a 2030-as évek elején fognak termelni az új paksi blokkok. Nagyjából egymillió köbméter betont be kell építeni, ez jelentős földmunkával, nagy épületekkel és komplex technológiával jár. Augusztus 25-én jelent meg a hír, hogy a beruházás végre megkapta a létesítési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól. Aszódi szerint ez ugyan felgyorsíthatja majd a munkálatokat, viszont még további engedélyeket kell beszereznie a beruházónak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató