2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ursula bemutatta rendkívüli tervét: Szolidaritási hozzájárulás, extraprofit-lenyesés, orosz gáz csökkentése

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt az öt pontból álló javaslatot, amely az EU energiabiztonságát szolgálja, írja a hvg.hu.

Beszámolt arról is, hogy az uniós gáztározók töltöttsége már elérte a 82 százalékot, illetve hogy Norvégia jelenleg már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország: utóbbi korábban 40 mostanra csak 9 százaléknyi vezetékes gázt szállít.

Csakhogy az árak nőnek, és a gázpiaci alakulások átgyűrűznek a villamosenergia-piacra is, így egy öt pontból álló intézkedéscsomagot terjesztenek elő.

Eszerint:

- kötelező célként jelölik meg, hogy csökkenteni kell a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználást egy olyan stratégiával, amely a villamosenergia árát meghatározó fogyasztási csúcsot ellaposítja;

- az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásoknak váratlan bevételei vannak, amik nincsenek arányban a termelési költségekkel. A bevételekre tehát felső határt húznak, a korlátozásból befolyó összegeket pedig a nehéz helyzetben levő háztartások és vállalkozások támogatására fordítják;

- a fosszilis energiát felhasználó energiacégek kiugró nyeresége miatt szolidaritási hozzájárulást vezetnének be. Az ebből származó bevételeket a tagállamoknak a nehéz helyzetben levő háztartások támogatásába és saját előállítású, tiszta energiaforrásokba kellene fektetni.

- Az energiaszolgáltató társaságokat is támogatnák különféle intézkedésekkel a piaci ingadozás kiküszöbölésére. Ez az jelenti, írja az Eurológus, hogy a tagállamokat segíteni fogják abban, hogy likviditási támogatást nyújtsanak ezeknek a cégeknek.

- Az orosz gáz további korlátozását is javasolják, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit, itt elképzelhető egy ársapka bevezetése is.

A közös ársapka bevezetéséről egyébként régóta tárgyalnak már a tagállamok, de eddig nem sikerült többséget szervezni mögé, többek között az orosz gázimporttól nagyban függő németek ellenállása miatt. 

A javaslatról pénteken tárgyalnak az uniós energiaügyi miniszterek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató